Krvoproliće bi bilo veće, ali srećom...

Njemački istražioci otkrili su nove detalje o terorističkom napadu na berlinski božićni sajam prema kojima je u posljednjem trenutku izbjegnuto mnogo veće krvoproliće.

Svijet 29.12.2016 | 19:41
Krvoproliće bi bilo veće, ali srećom...
Kao što je poznato, šleper kojim se u ljude na sajmu zaletio Tunišanin Anis Amri pokosio je više desetina ljudi, a njih 12 je izgubilo život, dok ih je 48 povređeno.
 
Prema novim podacima iz istrage, na koje se poziva više njemačkih medija, kamion marke Skania u vlasništvu poljske špediterske kompanije imao je ugrađen sistem automatskog kočenja, koji se aktivira odmah pri udaru u neku prepreku.

On se aktivirao prilikom naleta na božićni sajam i istražioci vjeruju da je zaustavni put zahvaljujući ovom sistemu skraćen za najmanje 70-80 metara, čime je sprečeno da teretnjak projuri bukvalno kroz sve kućice na sajmu i pobije mnogo više ljudi.

To potvrđuje i činjenica da kamion kojim se napadač na Engleskoj promenadi u Nici svojevremeno zaleteo na ljude koji su nije imao ugrađen ovaj sistem kočenja pa je uspio da stigne duboko među gomilu. Vjerovalo se da je Amrija u samom vozilu pokušao da zaustavi poljski vozač, od kog je oteo kamion, ali je istraga utvrdila da ga je hicem u glavu ubio prije početka napada.

U međuvremenu cure i novi podaci o Amrijevom kretanju i aktivnostima mjesecima uoči berlinskog napada. Tako se doznalo da su antiterorističke jedinice njemačkih tajnih službi i prije napada znale da je na internetu tražio podatke o eksplozivima poput TNT-a.

Takođe je pokušavao da stupi u kontakt s Islamskom državom, kojoj je kasnije položio i zakletvu, a ID je preuzeo odgovornost za napad. Sve je to činio još u februaru, dakle desetak mjeseci prije predbožićnog krvoprolića u njemačkoj prestolnici.

(jutarnji.hr)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Aha

30.12.2016 06:39

Jeli iko vidio poginule i povrijeđene na ulici? Ja nisam .

ODGOVORITE
Name

re aha

01.01.2017 00:48

Ma daj. Kad bi znao zasto nesto nisi video ne bi gluposti ni pisao.