Кери позвао на подјелу Јерусалима

Државни секретар САД Џон Кери позвао је данас у свом опроштајном говору у Стате Департменту на стварање безбједне и признате границе између Израела и Палестине дуж линија 1967. године, уз договор о могућој размјени територија.

Свијет 28.12.2016 | 21:25
Кери позвао на подјелу Јерусалима
"Израел ће се вратити на границе које је окупирао од 1967. Границе морају бити безбједне и Палестина мора бити одржива и повезана", рекао је Кери, како су пренијеле свјетске агенције.

Он је такође позвао на испуњене Резолуције 181 Генералне скуштине УН која позива на двије државе за два народа: јеврејску и арапску с пуним и једнаким правима за све грађане.

Он је истакао потребу да се обезбиједи праведно рјешење за палестинске избјеглице, укључујући компензације. Кери је такође говорио о потреби да се договором постигне рјешење о Јерусалиму као међународно признатом главном граду двије државе.

Израелска војска је окупирала Западну обалу с источним Јерусалимом и појас Газе у шестодневном рату 1967. године. Источни Јерусалим је касније анектиран што међународна заједница никада није признала.

"Рјешење ће морати да одговори потребама не само страна, већ трима монотеистичким религијима. Мировни споразум мора донијети потпуно окончање окупације, обезбиједити да Израел може да се брани и да Палестина такође може да заштити свој народ", рекао је Кери.

Он је у свом дугом говору рекао да је одбрана фундаментално питање за Израел, а потпуно окончање окупације је фундаментално за Палестинце и да је уравнотежење тих захтјева једно од највећих изазова за САД, али да САД могу и највише да помогну.

Нетањаху: Керијев говор против Израела

Кабинет израелског премијера Бењамина Нетањахуа оцијенио је да је данашњи Керијев говор пристрасан и против Израела, као и недавно усвојена резолуција против јеврејских насеља у Савјету безбједности УН.

"Више од једног сата Керри се бавио опсесивно (јеврејским) насељима и скоро није дотакао извор сукоба, палестинско противљење постојању јеврејске државе у било којим границама," наведено је у саопштењу бироа.

Истакнути израелски опозиционар Јаков Пери је, за разлику од Нетањахуовог бироа, поздравио Керијев говор о политици на Блиском истоку.

Пери, бивши шеф безбједносне агенције Шин бет, рекао је да је говор био "уравнотежен, заснован на реалности и чињеницама", пренијела је америчка агенција.

(Бета)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Зоол

28.12.2016 20:44

Те 1967 Израел су напале све околне муслиманске земље.Израел их је све урнисао за само шест дана а ово као и голанску висораван они доживљају као ратни плијен и одштету као казна онима који су их напали тада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сукy

29.12.2016 01:48

Ма није побиједио израел вец америка.

Name

Хху

28.12.2016 21:54

Јерусалем је недјељив,то је јасно сваком ко је бијо у њему...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

29.12.2016 11:35

Краљу мој видјет цес ста спремамо јеврејима

Name

Горан

29.12.2016 05:50

Зар тај исти лицемјерни запад, има имало морала да било шта коментарише кад је Израел у питању. Допустили су да се деси геноцид над европским Јеврејима, убивши притом 6.000.000 истих. Био сам у Израелу неколико пута, напредна и просперитетна држава, за разлику од околних земаља које су чиста примитива. Дијелити Јерусалем је исто као када би се подијелио Београд, Загреб, или који други град на два дијела. Потпуно сулудо, и неизводљиво. Овај Керy је већ прошлост, одлазећи политичар, али хоће да лаје и уједа, онако беспотребно. Као и његов ментор пропале политике, Хилари Клинтон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

то је фер ријесење

29.12.2016 06:33

Али посто се о томе висе не питају Обама,Кери &цо,тај филм неце бити на репертоару.Нови цифтен у Васингтону има посве про Нетањаху мисљење о овоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малиновиц

29.12.2016 08:50

Ово је само дизање тензија ради избијања рата измедју муслимана и Јевреја,а све док јеврејска војска мирује није предјена црвена линија за избијање 3.свј рата,ипак све је то дио "великог плана" који је давно скован

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобално село

29.12.2016 10:48

Гдје год постоји могуцност било каквог сукоба, најкрупноји свјетски капитал га продуби. Док једном не смркне другом не сване. Зато најкрупнији капиталистии тудје разваљују да би своје лаксе градили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нек се долар врти

29.12.2016 10:52

Производња орузја је вазан дио сваке развијене економије. Исто се мора продати да би се могло даље производити.

ОДГОВОРИТЕ