Keri pozvao na podjelu Jerusalima

Državni sekretar SAD Džon Keri pozvao je danas u svom oproštajnom govoru u State Departmentu na stvaranje bezbjedne i priznate granice između Izraela i Palestine duž linija 1967. godine, uz dogovor o mogućoj razmjeni teritorija.

Svijet 28.12.2016 | 21:25
Keri pozvao na podjelu Jerusalima
"Izrael će se vratiti na granice koje je okupirao od 1967. Granice moraju biti bezbjedne i Palestina mora biti održiva i povezana", rekao je Keri, kako su prenijele svjetske agencije.

On je takođe pozvao na ispunjene Rezolucije 181 Generalne skuštine UN koja poziva na dvije države za dva naroda: jevrejsku i arapsku s punim i jednakim pravima za sve građane.

On je istakao potrebu da se obezbijedi pravedno rješenje za palestinske izbjeglice, uključujući kompenzacije. Keri je takođe govorio o potrebi da se dogovorom postigne rješenje o Jerusalimu kao međunarodno priznatom glavnom gradu dvije države.

Izraelska vojska je okupirala Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze u šestodnevnom ratu 1967. godine. Istočni Jerusalim je kasnije anektiran što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

"Rješenje će morati da odgovori potrebama ne samo strana, već trima monoteističkim religijima. Mirovni sporazum mora donijeti potpuno okončanje okupacije, obezbijediti da Izrael može da se brani i da Palestina takođe može da zaštiti svoj narod", rekao je Keri.

On je u svom dugom govoru rekao da je odbrana fundamentalno pitanje za Izrael, a potpuno okončanje okupacije je fundamentalno za Palestince i da je uravnoteženje tih zahtjeva jedno od najvećih izazova za SAD, ali da SAD mogu i najviše da pomognu.

Netanjahu: Kerijev govor protiv Izraela

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ocijenio je da je današnji Kerijev govor pristrasan i protiv Izraela, kao i nedavno usvojena rezolucija protiv jevrejskih naselja u Savjetu bezbjednosti UN.

"Više od jednog sata Kerri se bavio opsesivno (jevrejskim) naseljima i skoro nije dotakao izvor sukoba, palestinsko protivljenje postojanju jevrejske države u bilo kojim granicama," navedeno je u saopštenju biroa.

Istaknuti izraelski opozicionar Jakov Peri je, za razliku od Netanjahuovog biroa, pozdravio Kerijev govor o politici na Bliskom istoku.

Peri, bivši šef bezbjednosne agencije Šin bet, rekao je da je govor bio "uravnotežen, zasnovan na realnosti i činjenicama", prenijela je američka agencija.

(Beta)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Zool

28.12.2016 20:44

Te 1967 Izrael su napale sve okolne muslimanske zemlje.Izrael ih je sve urnisao za samo šest dana a ovo kao i golansku visoravan oni doživljaju kao ratni plijen i odštetu kao kazna onima koji su ih napali tada.

ODGOVORITE
Name

suky

29.12.2016 01:48

Ma nije pobijedio izrael vec amerika.

Name

Хху

28.12.2016 21:54

Јерусалем је недјељив,то је јасно сваком ко је бијо у њему...

ODGOVORITE
Name

Pasha

29.12.2016 11:35

Kralju moj vidjet ces sta spremamo jevrejima

Name

Goran

29.12.2016 05:50

Zar taj isti licemjerni zapad, ima imalo morala da bilo šta komentariše kad je Izrael u pitanju. Dopustili su da se desi genocid nad evropskim Jevrejima, ubivši pritom 6.000.000 istih. Bio sam u Izraelu nekoliko puta, napredna i prosperitetna država, za razliku od okolnih zemalja koje su čista primitiva. Dijeliti Jerusalem je isto kao kada bi se podijelio Beograd, Zagreb, ili koji drugi grad na dva dijela. Potpuno suludo, i neizvodljivo. Ovaj Kery je već prošlost, odlazeći političar, ali hoće da laje i ujeda, onako bespotrebno. Kao i njegov mentor propale politike, Hilari Klinton.

ODGOVORITE
Name

to je fer rijesenje

29.12.2016 06:33

Ali posto se o tome vise ne pitaju Obama,Keri &co,taj film nece biti na repertoaru.Novi ciften u Vasingtonu ima posve pro Netanjahu misljenje o ovome.

ODGOVORITE
Name

Malinovic

29.12.2016 08:50

Ovo je samo dizanje tenzija radi izbijanja rata izmedju muslimana i Jevreja,a sve dok jevrejska vojska miruje nije predjena crvena linija za izbijanje 3.svj rata,ipak sve je to dio "velikog plana" koji je davno skovan

ODGOVORITE
Name

Globalno selo

29.12.2016 10:48

Gdje god postoji mogucnost bilo kakvog sukoba, najkrupnoji svjetski kapital ga produbi. Dok jednom ne smrkne drugom ne svane. Zato najkrupniji kapitalistii tudje razvaljuju da bi svoje lakse gradili.

ODGOVORITE
Name

Nek se dolar vrti

29.12.2016 10:52

Proizvodnja oruzja je vazan dio svake razvijene ekonomije. Isto se mora prodati da bi se moglo dalje proizvoditi.

ODGOVORITE