"Влада преузела законодавну власт!"

Уставни суд Републике Српске данас је прогласио неуставних неколико докумената Владе Српске, наводећи да је, иако представља извршну власт, Влада у једном случају чак преузела законодавни власт. .

Република Српска 28.12.2016 | 15:55
"Влада преузела законодавну власт!"
То се, по одлуци Уставног суда Српске, догодило у члану 7. ставови 2. и 3. Владине Уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида одбрамбено-отаџбинског рата није у сагласности са Уставом Српске и Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Владином уредбом прописано је да се члановима породице погинулог борца сматрају лица утврђена поменутим Законом која користе породичну инвалиднину, те да захтјев за стамбено збрињавање може поднијети и члан породице који не користи породичну инвалиднину, али који има неспоран статус брачног друга погинулог борца или дјетета које није на редовном школовању – ако није старије од 27 година и није склопило брак.

Влада је оваквим нормирањем прекорачила своја овлашћења, с обзиром да је на битно другачији начин у односу на одредбе Закона прописала услове за остваривање статуса и права на стамбено збрињавање. Тиме је Влада прекорачила своја уставна овлашћења и преузела законодавну власт, саопштио је Уставни суд Српске.

Неуставност и незаконитост Уставни суд Српске је утврдио и у Владиној Одлуке о учешћу општина и градова у приходима од индиректних пореза и начину распоређивања тих прихода, у Закону о извршном поступку, као и у Закону о високом образовању.

Саопштење Уставног суда РС

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милос

28.12.2016 15:54

Ни Додин друге Селман који сједи на целу Уставног Суда не мозе висе да их одбрани од незакоња и пљацке народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рента леx

28.12.2016 15:57

Није то ниста... У Бијељини је Окрузни суд преузео законодавну власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро а

28.12.2016 16:36

Има ли санкција за владу која упорно грубо крши закон?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнеле

28.12.2016 19:26

Када це на ред доци закон о раду???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мици

28.12.2016 21:17

Па свако дијете погунулог борца више има преко 27 година.Како и није срамота

ОДГОВОРИТЕ