"Vlada preuzela zakonodavnu vlast!"

Ustavni sud Republike Srpske danas je proglasio neustavnih nekoliko dokumenata Vlade Srpske, navodeći da je, iako predstavlja izvršnu vlast, Vlada u jednom slučaju čak preuzela zakonodavni vlast. .

Republika Srpska 28.12.2016 | 15:55
"Vlada preuzela zakonodavnu vlast!"
To se, po odluci Ustavnog suda Srpske, dogodilo u članu 7. stavovi 2. i 3. Vladine Uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vladinom uredbom propisano je da se članovima porodice poginulog borca smatraju lica utvrđena pomenutim Zakonom koja koriste porodičnu invalidninu, te da zahtjev za stambeno zbrinjavanje može podnijeti i član porodice koji ne koristi porodičnu invalidninu, ali koji ima nesporan status bračnog druga poginulog borca ili djeteta koje nije na redovnom školovanju – ako nije starije od 27 godina i nije sklopilo brak.

Vlada je ovakvim normiranjem prekoračila svoja ovlašćenja, s obzirom da je na bitno drugačiji način u odnosu na odredbe Zakona propisala uslove za ostvarivanje statusa i prava na stambeno zbrinjavanje. Time je Vlada prekoračila svoja ustavna ovlašćenja i preuzela zakonodavnu vlast, saopštio je Ustavni sud Srpske.

Neustavnost i nezakonitost Ustavni sud Srpske je utvrdio i u Vladinoj Odluke o učešću opština i gradova u prihodima od indirektnih poreza i načinu raspoređivanja tih prihoda, u Zakonu o izvršnom postupku, kao i u Zakonu o visokom obrazovanju.

Saopštenje Ustavnog suda RS

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Milos

28.12.2016 16:54

Ni Dodin druge Selman koji sjedi na celu Ustavnog Suda ne moze vise da ih odbrani od nezakonja i pljacke naroda!

ODGOVORITE
Name

renta lex

28.12.2016 16:57

Nije to nista... U Bijeljini je Okruzni sud preuzeo zakonodavnu vlast.

ODGOVORITE
Name

Dobro a

28.12.2016 17:36

Ima li sankcija za vladu koja uporno grubo krši zakon?

ODGOVORITE
Name

knele

28.12.2016 20:26

Kada ce na red doci zakon o radu???

ODGOVORITE
Name

Mici

28.12.2016 22:17

Pa svako dijete pogunulog borca više ima preko 27 godina.Kako i nije sramota

ODGOVORITE