Одјећа из друге руке све поплуарнија

Продавнице половне одјеће постају све популарније у Републици Српској, због чега увоз гардеробе "из друге руке" и ове године биљежи раст.

Република Српска 28.12.2016 | 14:26
Одјећа из друге руке све поплуарнија
Трговци у овим радњама кажу да их не чуди што половна роба иде као алва, јер је, како тврде, ријеч о квалитетној углавном брендираној одјећи, па је неријетко пазаре и они са дубљим џепом.

"Роба нам често пристиже, али и брзо плане. Прво се разграбе капути, који су првобитно коштали и неколико стотина марака, док се код нас могу купити за највише 30 КМ" рекли су у једној бањалучкој продавници половне робе.

Додају да међу купцима има и мање избирљивих којима је на првом мјесту цијена, па они углавном бирају јефтинију одјећу, на примјер мајице које коштају само марку.

"Имамо мајице од марку до три, кошуље су од двије до пет марака, док су дебљи џемпери у просјеку пет марака. Међу муштеријама имамо свих генерација, од ђака, до пензионера и сви су задовољни квалитетом робе" кажу бањалучки трговци половном робом.

У прилог томе да је половна одјећа веома тражена на домаћем тржишту говоре и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО ) БиХ, према којима је за првих 11 мјесеци 2016. године у РС увезена ова роба у вриједности милион марака.

"Од 1. јануара до 30. новембра увезена је 401 тона половне одјеће и других кориштених текстилних производа" рекли су у УИО и додали да се ова одјећа највише увозила из Њемачке, Италије, Швајцарске, Словеније.

Половну одјећу продају и путем интернета, а у једном од таквих оглашавају да су цијене већ од 30 фенинга, а на питање шта продају за ту цијену, одговарају "готово све".

"За 30 фенинга продајемо сву одјећу по комаду, мајице, панталоне и још много тога. Џемпери су само пола марке, док бунде и ципеле имамо већ од марку" каже овај продавац додајући да је роба квалитетна и увезена из чак пет земаља.

У једној радњи у Приједору кажу да већина грађана нема одбојност према овој одјећи, а многи чак често свраћају и уживају бирајући брендирану робу.

"Имамо редовне купце који код нас купују одјећу за сваку сезону. Многи се обрадују када пазаре готово нову гардеробу познатих свјетских брендова, коју не могу пронаћи у бутицима" напомињу у овој радњи.

Продаја на вреће

Поједини трговци у продавницама половне гардеробе муштеријама нуде попусте приликом куповине веће количине, односно куповину "на вреће".

"Цијене кориштене одјеће 'на врећу' крећу се од пет до седам КМ, а могуће је купити и на килограм што кошта у просјеку четири марке" рекао је један од трговаца.

Просјечне цијене половне одјеће

МАЈИЦЕ 1-3 КМ

КОШУЉЕ 2-5 КМ

ЏЕМПЕРИ 5 КМ

КАПУТИ 10-30 КМ

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Басцарсицки менталитет

28.12.2016 14:41

Не зна ста је то са нама? Код нас ниста не мозе да се производи. "Све се не исплати". Увозимо све, од градјевинског материјала, аута, масина, електротехнике, прехране, па ево и половне рардаробе. "Све се исплати увозити, а ниста производити". Да ли ово говори несто о нама самима. Не мозено све свалити на владу и Додика. Недавно сам био у једној великој робној куци. Несхватљиво ста све не увозимо: Саонице за дјецу, мале столицице (скемлије), украсни пијесак и камење ( једноставни пијесак и каменцици који су само офарбани), повртларски алат, лопате, мотике, грабље, саднице, разну пластику, а о текстилу и техници да се и не говори. Када погледамо кафице препуни су младих људи који по цио дан сједе и куцкају ко мобилним телефонима. Ово је измедју осталог и социолоски проблем, проблем "басцарсиског менталетета". "Цуцим сваки дан у кафани уз сољу кафе и гледам како олако да уцарим 20 марака." Да ли неко у медијима постоји да струцно и комтетентно писе о овоме проблему? Слусамо само излизане флоскуле "криви политицари, лопови мафијаси". Да ли смо толико социолоски непросвијецени да проблеме само видимо у Изетбеговицу и Додику, односно политицарима ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

28.12.2016 15:12

Свабе и Французи вец 30 година како се облаце у сецонд ханд .. и наси долазе полако памети ...

Name

Димитрије

28.12.2016 21:24

Казес не моземо све залити на владу и Додика па нек направе бар једно предузеце од тога сто си видио у робној куци .... не не битно је народу прицати сасвим несто пето или десето а сто народ нема хљеба и посла то им изгледа никад није тема

Name

Ред.

28.12.2016 23:03

Процитај пазљиво о цему цовјек писе измедју осталог и о "социолоском проблему". Нас цовјек као да ниста друго не зна реци него само једно те исто, млацење празне сламе: "лопови, крадљивци, мафијаси, народ нема хљеба ..." "Ста нам је Додик дао" Нигдје у Европи политицари не граде фабрике. То раде приватни инвеститори. Политицари стварају само законсе предуслове. Да ли је реално оцековати да напримјер Додик гради фабрике? То не ради ни Меркелова. У РСу су закони о инвестицијама врло либерални. Али, у БиХ ни један озбиљан инвеститор неце да додје да би отварао велике фабрике. Размисли сам засто?

Name

Кики

29.12.2016 06:07

Па ет , ти си вец схватио материју. Пакуј ти пјесак и фарбај каменцице.