Odjeća iz druge ruke sve popluarnija

Prodavnice polovne odjeće postaju sve popularnije u Republici Srpskoj, zbog čega uvoz garderobe "iz druge ruke" i ove godine bilježi rast.

Republika Srpska 28.12.2016 | 14:26
Odjeća iz druge ruke sve popluarnija
Trgovci u ovim radnjama kažu da ih ne čudi što polovna roba ide kao alva, jer je, kako tvrde, riječ o kvalitetnoj uglavnom brendiranoj odjeći, pa je nerijetko pazare i oni sa dubljim džepom.

"Roba nam često pristiže, ali i brzo plane. Prvo se razgrabe kaputi, koji su prvobitno koštali i nekoliko stotina maraka, dok se kod nas mogu kupiti za najviše 30 KM" rekli su u jednoj banjalučkoj prodavnici polovne robe.

Dodaju da među kupcima ima i manje izbirljivih kojima je na prvom mjestu cijena, pa oni uglavnom biraju jeftiniju odjeću, na primjer majice koje koštaju samo marku.

"Imamo majice od marku do tri, košulje su od dvije do pet maraka, dok su deblji džemperi u prosjeku pet maraka. Među mušterijama imamo svih generacija, od đaka, do penzionera i svi su zadovoljni kvalitetom robe" kažu banjalučki trgovci polovnom robom.

U prilog tome da je polovna odjeća veoma tražena na domaćem tržištu govore i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO ) BiH, prema kojima je za prvih 11 mjeseci 2016. godine u RS uvezena ova roba u vrijednosti milion maraka.

"Od 1. januara do 30. novembra uvezena je 401 tona polovne odjeće i drugih korištenih tekstilnih proizvoda" rekli su u UIO i dodali da se ova odjeća najviše uvozila iz Njemačke, Italije, Švajcarske, Slovenije.

Polovnu odjeću prodaju i putem interneta, a u jednom od takvih oglašavaju da su cijene već od 30 feninga, a na pitanje šta prodaju za tu cijenu, odgovaraju "gotovo sve".

"Za 30 feninga prodajemo svu odjeću po komadu, majice, pantalone i još mnogo toga. Džemperi su samo pola marke, dok bunde i cipele imamo već od marku" kaže ovaj prodavac dodajući da je roba kvalitetna i uvezena iz čak pet zemalja.

U jednoj radnji u Prijedoru kažu da većina građana nema odbojnost prema ovoj odjeći, a mnogi čak često svraćaju i uživaju birajući brendiranu robu.

"Imamo redovne kupce koji kod nas kupuju odjeću za svaku sezonu. Mnogi se obraduju kada pazare gotovo novu garderobu poznatih svjetskih brendova, koju ne mogu pronaći u buticima" napominju u ovoj radnji.

Prodaja na vreće

Pojedini trgovci u prodavnicama polovne garderobe mušterijama nude popuste prilikom kupovine veće količine, odnosno kupovinu "na vreće".

"Cijene korištene odjeće 'na vreću' kreću se od pet do sedam KM, a moguće je kupiti i na kilogram što košta u prosjeku četiri marke" rekao je jedan od trgovaca.

Prosječne cijene polovne odjeće

MAJICE 1-3 KM

KOŠULjE 2-5 KM

DžEMPERI 5 KM

KAPUTI 10-30 KM

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bascarsicki mentalitet

28.12.2016 14:41

Ne zna sta je to sa nama? Kod nas nista ne moze da se proizvodi. "Sve se ne isplati". Uvozimo sve, od gradjevinskog materijala, auta, masina, elektrotehnike, prehrane, pa evo i polovne rardarobe. "Sve se isplati uvoziti, a nista proizvoditi". Da li ovo govori nesto o nama samima. Ne mozeno sve svaliti na vladu i Dodika. Nedavno sam bio u jednoj velikoj robnoj kuci. Neshvatljivo sta sve ne uvozimo: Saonice za djecu, male stolicice (skemlije), ukrasni pijesak i kamenje ( jednostavni pijesak i kamencici koji su samo ofarbani), povrtlarski alat, lopate, motike, grablje, sadnice, raznu plastiku, a o tekstilu i tehnici da se i ne govori. Kada pogledamo kafice prepuni su mladih ljudi koji po cio dan sjede i kuckaju ko mobilnim telefonima. Ovo je izmedju ostalog i socioloski problem, problem "bascarsiskog mentaleteta". "Cucim svaki dan u kafani uz solju kafe i gledam kako olako da ucarim 20 maraka." Da li neko u medijima postoji da strucno i komtetentno pise o ovome problemu? Slusamo samo izlizane floskule "krivi politicari, lopovi mafijasi". Da li smo toliko socioloski neprosvijeceni da probleme samo vidimo u Izetbegovicu i Dodiku, odnosno politicarima ???

ODGOVORITE
Name

Francuz

28.12.2016 15:12

Svabe i Francuzi vec 30 godina kako se oblace u second hand .. i nasi dolaze polako pameti ...

Name

Dimitrije

28.12.2016 21:24

Kazes ne mozemo sve zaliti na vladu i Dodika pa nek naprave bar jedno preduzece od toga sto si vidio u robnoj kuci .... ne ne bitno je narodu pricati sasvim nesto peto ili deseto a sto narod nema hljeba i posla to im izgleda nikad nije tema

Name

Red.

28.12.2016 23:03

Procitaj pazljivo o cemu covjek pise izmedju ostalog i o "socioloskom problemu". Nas covjek kao da nista drugo ne zna reci nego samo jedno te isto, mlacenje prazne slame: "lopovi, kradljivci, mafijasi, narod nema hljeba ..." "Sta nam je Dodik dao" Nigdje u Evropi politicari ne grade fabrike. To rade privatni investitori. Politicari stvaraju samo zakonse preduslove. Da li je realno ocekovati da naprimjer Dodik gradi fabrike? To ne radi ni Merkelova. U RSu su zakoni o investicijama vrlo liberalni. Ali, u BiH ni jedan ozbiljan investitor nece da dodje da bi otvarao velike fabrike. Razmisli sam zasto?

Name

Kiki

29.12.2016 06:07

Pa et , ti si vec shvatio materiju. Pakuj ti pjesak i farbaj kamencice.