Седам разлога зашто је наранџа краљица воћа

Сочна наранџа мора да буде део сваке зимске посуде с воћем. Глатке лоптице, изнутра прекривене белим влакнима и испуњене сочним соком, идеална су ужина јер обилују минералима, витамином Ц и водом која нас освежава.

Здравље 28.12.2016 | 09:24
Седам разлога зашто је наранџа краљица воћа
Моћни минерали
Осим витамином Ц, наранџе су богате минералима – калцијумом, калијумом и магнезијумом. Калцијум чува кости, а калијум нервни систем и мишићна ткива. Уз то је неопходан и за одржавање равнотеже воде у организму.

Идеално воће за труднице и пушаче
Познато је да никотин уништава витамин Ц. Зато често кажу да, ако је непушачу потребна једна наранџа као заштита од прехладе, онда су пушачу потребне три. Ове наранџасте лоптице свежине су идеална храна и за труднице јер обилују фолном киселином, неопходном за развој фетуса.

Високи проценат воде
Садрже висок проценат воде – 86 одсто, па брзо засите организам. Бирајте оне с мање храпавом кором, јер су сочније и слађе.

Лековита унутрашња страна коре
Флавоноиди, моћни антиоксиданти који се највећим делом налазе у унутрашњем, белом делу наранџине коре, смањују ризик од можданог удара.

Од наранџе се добија најпопуларнији сок...
Од једне наранџе добија се 90 мл сока који је одличан извор витамина Ц, а чак 85 одсто наранџи прерађује се у сок, па је управо сок од наранџе најпопуларнији у свету.

... али и кекс
Још у 19. веку британска компанија Маквити" произвела је први “јафа кекс”, који је добио име по врсти наранџе без коштица. Остале врсте наранџе су кисела наранџа, велика наранџа, бергамот наранџа, наранџа валенсија и црвена наранџа.

Етерично уље за мирис и против бактерија
Већ су древне цивилизације познавале нека умећа коришћења наранџиног етеричног уља. Делује фунгицидно и бактерицидно и тонизира рад срца.

Бергамот наранџа се користи и у арома-терапији за припрему парфема. Али како је бергамот фототоксичан, чини кожу осетљивијом на УВ зраке, због чега се након наношења препарата с ароматичним уљем бергамота не сме излагати сунцу.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар