Sedam razloga zašto je narandža kraljica voća

Sočna narandža mora da bude deo svake zimske posude s voćem. Glatke loptice, iznutra prekrivene belim vlaknima i ispunjene sočnim sokom, idealna su užina jer obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvežava.

Zdravlje 28.12.2016 | 09:24
Sedam razloga zašto je narandža kraljica voća
Moćni minerali
Osim vitaminom C, narandže su bogate mineralima – kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

Idealno voće za trudnice i pušače
Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato često kažu da, ako je nepušaču potrebna jedna narandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svežine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kiselinom, neophodnom za razvoj fetusa.

Visoki procenat vode
Sadrže visok procenat vode – 86 odsto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom, jer su sočnije i slađe.

Lekovita unutrašnja strana kore
Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim delom nalaze u unutrašnjem, belom delu narandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Od narandže se dobija najpopularniji sok...
Od jedne narandže dobija se 90 ml soka koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 odsto narandži prerađuje se u sok, pa je upravo sok od narandže najpopularniji u svetu.

... ali i keks
Još u 19. veku britanska kompanija Makviti" proizvela je prvi “jafa keks”, koji je dobio ime po vrsti narandže bez koštica. Ostale vrste narandže su kisela narandža, velika narandža, bergamot narandža, narandža valensija i crvena narandža.

Eterično ulje za miris i protiv bakterija
Već su drevne civilizacije poznavale neka umeća korišćenja narandžinog eteričnog ulja. Deluje fungicidno i baktericidno i tonizira rad srca.

Bergamot narandža se koristi i u aroma-terapiji za pripremu parfema. Ali kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osetljivijom na UV zrake, zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne sme izlagati suncu.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar