Авион пао због људских грешака

Грешке пилота, авио-превозника и регулатора у Боливији узроковали су пад путничког авиона у Колумбији и погибију 71 особе прошлог мјесеца, укључујући већи дио бразилског фудбалског тима "Шапекоенсе", саопштила је данас колумбијска агенција за ваздухопловство.

Свијет 26.12.2016 | 20:40
Авион пао због људских грешака
Авион је пао на шумовиту планинску падину недалеко од Медељина јер пилот није допунио гориво током пута и није пријавио проблеме на мотору због недостатка горива док није било касно, наводе званичници.

"Техничка грешка није имала улогу у несрећи. Томе су допринијели људска грешка, фактор менаџмента у администрацији компаније и организација плана лета коју су вршиле власти у Боливији", саопштио је колумбијски секретар за авионску безбједност Фреди Бониља.

Ваздухопловне власти у Боливији и авио-превозник "прихватили су услове за лет представљене у плану лета који су били неприхватљиви", додао је Бониља.

Поред недостатка горива, авион је био тежи од дозвољеног максимума за скоро 400 килограма и није био сертификован за лет на висини на којој се путовање одвијало, рекао је овај званичник.

Прелиминарни закључци колумбијског истражног тима у складу су са процјеном боливијских власти од прошле седмице да су компанија "Ла Миа", власник авиона" и пилот директно одговорни за трагедију.

Пилот Мигел Квирога био је и сувласник авио-превозника и погинуо је у несрећи.

Директор "Ла Мије" Густаво Варгас Гамбоа затворен је до почетка суђења касније овог мјесеца по оптужници за убиство из нехата и остале тачке, што он одбацује.

Његов син Густаво Варгас Виљегас, бивши званичник боливијске администрације за авијацују, приведен је под оптужбом да је злоупотријебио утицај у издавању дозволе авиону који се срушио. И он тврди да је невин.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

26.12.2016 20:39

Људски фактор је допринео изазивању многи несреца до којих је досло због људски пропуста. У САД током само једне године на друмовима погине у саобрацајбим удесима око педесет хиљада људи, зена и дјеце. Узрок за толико велики број смртни слуцајева у саобрацајним удесима и поред добрих путева и исправно превозни средстава јесте људски фактор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напоран си!

27.12.2016 07:15

Кога заболе ста се десава у твојој лепој Америци? Имам некад зељу да те пријавим америма, да те избаце из те земље па да видим ста цес онда да с.рес...

Name

*

26.12.2016 20:41

Кад це одговарати они сто убисе оних 5 падобранаца, 2012те, у Залузанима?

ОДГОВОРИТЕ