Avion pao zbog ljudskih grešaka

Greške pilota, avio-prevoznika i regulatora u Boliviji uzrokovali su pad putničkog aviona u Kolumbiji i pogibiju 71 osobe prošlog mjeseca, uključujući veći dio brazilskog fudbalskog tima "Šapekoense", saopštila je danas kolumbijska agencija za vazduhoplovstvo.

Svijet 26.12.2016 | 20:40
Avion pao zbog ljudskih grešaka
Avion je pao na šumovitu planinsku padinu nedaleko od Medeljina jer pilot nije dopunio gorivo tokom puta i nije prijavio probleme na motoru zbog nedostatka goriva dok nije bilo kasno, navode zvaničnici.

"Tehnička greška nije imala ulogu u nesreći. Tome su doprinijeli ljudska greška, faktor menadžmenta u administraciji kompanije i organizacija plana leta koju su vršile vlasti u Boliviji", saopštio je kolumbijski sekretar za avionsku bezbjednost Fredi Bonilja.

Vazduhoplovne vlasti u Boliviji i avio-prevoznik "prihvatili su uslove za let predstavljene u planu leta koji su bili neprihvatljivi", dodao je Bonilja.

Pored nedostatka goriva, avion je bio teži od dozvoljenog maksimuma za skoro 400 kilograma i nije bio sertifikovan za let na visini na kojoj se putovanje odvijalo, rekao je ovaj zvaničnik.

Preliminarni zaključci kolumbijskog istražnog tima u skladu su sa procjenom bolivijskih vlasti od prošle sedmice da su kompanija "La Mia", vlasnik aviona" i pilot direktno odgovorni za tragediju.

Pilot Migel Kviroga bio je i suvlasnik avio-prevoznika i poginuo je u nesreći.

Direktor "La Mije" Gustavo Vargas Gamboa zatvoren je do početka suđenja kasnije ovog mjeseca po optužnici za ubistvo iz nehata i ostale tačke, što on odbacuje.

Njegov sin Gustavo Vargas Viljegas, bivši zvaničnik bolivijske administracije za avijacuju, priveden je pod optužbom da je zloupotrijebio uticaj u izdavanju dozvole avionu koji se srušio. I on tvrdi da je nevin.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

26.12.2016 20:39

Ljudski faktor je doprineo izazivanju mnogi nesreca do kojih je doslo zbog ljudski propusta. U SAD tokom samo jedne godine na drumovima pogine u saobracajbim udesima oko pedeset hiljada ljudi, zena i djece. Uzrok za toliko veliki broj smrtni slucajeva u saobracajnim udesima i pored dobrih puteva i ispravno prevozni sredstava jeste ljudski faktor.

ODGOVORITE
Name

Naporan si!

27.12.2016 07:15

Koga zabole sta se desava u tvojoj lepoj Americi? Imam nekad zelju da te prijavim amerima, da te izbace iz te zemlje pa da vidim sta ces onda da s.res...

Name

*

26.12.2016 20:41

Kad ce odgovarati oni sto ubise onih 5 padobranaca, 2012te, u Zaluzanima?

ODGOVORITE