Милојевић: Криза, а "кризе нема"

Једни годинама упозоравају да пропадамо у све дубљу кризу а Влада и они други говоре како кризе нема.Говор о кризи је стручно неутемељен и злонамјеран. Влада испуњава све своје обавезе и ,,нема говора,, о кризи.

Република Српска 26.12.2016 | 11:20
Милојевић: Криза, а "кризе нема"
Наравно све зависи од тога шта ко мисли под кризом Како је замишља и како мисли да изгледа, каква ће бити када се појави.

На Западу када акције падну за само неколико процената што запријети и малобројном отпуштању радника и паду стандарда све звони на узбуну и сви су на ногама. Проглашава се кризно стање и вледе углавном не успијевају да преживе.

На другој страни свијета , посебно у кругу најнеразвијенијих, народ масовно умире од глади због сиромаштва и нема кризе:Народ није у стању да се супротстави, да смијени власт и нема кризе.

Криза се не мјери степеном сиромаштва. Њена мјера је у спремности и могућностима народа да се успротиви властитом пропадању. Уколико тог противљења нема , нема ни кризе. Без обзира на дубину пропадања.

Зашто на Западу и мало нагињање на горе покрене толику енергију противљења, док на другом крају свијета народи подносе толико сиромаштво а противљења нема. Владе су стабилне и нема кризе.

Тако смо стигли у средиште проблема савременог свијета гдје смо и ми.

Ријеч је о домаћем колонијализму као савршенству колонијалног заробљавања. Гдје се на основи домаће издајничке власти шири и одржава сиромаштво. Учвршћује колонијализам. Захватајући чак и подручје европског континента гдје је то раније било незамисливо.Некада смо на колонијализам гледали из далека а сада је посредством Европске Уније и домаће издајничке власти он стигао и на наше просторе.

Присуство војне силе чинило је колонијализам веома скупим и могао је да се одржи само на уским подручјима најиздашнијих природних богатстава ( дијаманти, злато, нафта и сл).Од када је пронађен метод куповине домаћих влада путем подмићивања цијена колонијализма је наглом паду.Спољни колонијализам се претвара у унутрашњи чија цијена је неупоредиво нижа што погодује његовом ширењу.То је и најокрутнији начин владања па нема ни кризних стања, без обзира какво тешко стање владало.

Да би се остварио,довољно је умијешати се у изборни процес и довести пожељне на власт. Након тога допремити им довољно новца путем задуживања како би се одржавали у власти док уништавају домаћу привреду и народ.На крају концесионо покуповати природна богатства из којих средстава ће се богато финансирати најужи круг политичке елите која ће ,због тога, најуспјешније држати властити народ у сиромаштву и покорности.Окрутније од било којег страног колонизатора.

Да би се одржао у животу народ се повлачи у села и натуралну пољопривреду искључујући се , у свом крајњем сиромаштву , из било какве политике.У суженом изборном кругу власт ствара довољно зависних (војска, полиција, школство, администрација јавна предузаћа) који јој увијек доносе изборну побједу.Са растом сиромаштва и побједа је извјеснија што је од пресудне важности за овај начин владања.

Криза напредује а нема кризе.Нема снага које би је објавиле , које би се супротставиле власти.

Странци запосједају цјелокупан простор и немилице експлоатишу природна богатства и људе.

Као да је све ово говор у садашњем времену , који се односи на нашу власт , на наш марод и овај простор.Са додатном поразном чињеницом.

У својој немоћи да се ослободе домаће издајничке власти многи сиромашни народи бјеже у села и пољопривреду као мјеста свог спашавања.Код нас је другачије. Наш наарод, посебно млади, бјеже у иностранство што у себи носи много погубнију последицу.

Политички покорен народ нема могућности супротстављања и због тога нема кризе.Независно од дубине пропадања, чему и ми тако поуздано свједочимо.

Што се тиче политичког покоравања народа, код нас је достигнут ниво на којем би могао да позавиди и најокрутнији диктатор. Наш деспот је на осонови уништавања привреде и народа створио довољан број привилегованих, себи оданих и од њега зависних који му гарантују сигурну изборну побједу. И у најгорим социјалним и економским околностима.Да није тако зар би чекали да оволико пропаднемо а и сада немамо могућности да се одбранимо.Нема кризе јер је народ немоћан да се бори са постојећом злом власти.

Ипак уплашио се.Тражи и покушава да нађе сигурнији заклон. Настоји да нас из социјалног уведе у још веће међунационално зло.А он да израсте у борца за национална права . Да тако остане у влсти и умакне одговорностима.Умјесто да рјешавамо проблем економске кризе да се заплетемо у појачана међунационална супротстављања, са крајње неизвјесним резултатом.

Уколико насједнемо овој његовој добро смишљеној превари , уколико се на пронађу и не организују снаге које ће га у томе
спријечити, сигурно је да ћемо допасти у велике невоље.

Потребно је спријечити га, да огромно социјално зло, које је стврио, сада не успије да претвори у наше још веће међунационално зло у којем правцу је Милорад Додик запео из све снаге. Ово је огромно искушење у којем се налазимо за које се мора пронаћи најповољније рјешење.

Проф. др Алекса Милојевић
Фото: ЦИН

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Драган

26.12.2016 10:29

Е, зато сам у завршној фази да се селим одавде са породицом...неће ми дјеца зависити од бездушних политичара и тајкуна уз "добронамјерне" странце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех, па...

26.12.2016 11:12

То им је и био примарни циљ! Па неце теби оставити природна богатсва... Ти цес да им продас јефино своју дедовину!

Name

ре драган

26.12.2016 12:06

Паметно колега,бјежи одавде колико те ноге носе и не окрећи се.Цио Балкан је једна велика вукој3бина.

Name

Весна

26.12.2016 14:51

Срећно вам и честитам на храбрости. Мене још увијек нешто држи овдје, вјероватно нешто што се ријечима не може описати. Слушам срце, мозак је на паши. Хоћу да ми дјеца имају баку и дједу и обрнуто, вјерујем увијек у боље сутра, бар за дјецу. Мени живот лагано пролази, од рата, послијератног периода, па до овог срања.

Name

всс

26.12.2016 10:32

За професора сам гласао, и опет цу 2018-те.. Надам се да це те и ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

26.12.2016 13:16

Ти си онда луђак, као и овај дебил.

Name

роле

26.12.2016 10:32

Ма,ко тебе јос слуса..Твоје вријеме је било када је у фабрици мотика радило 250 људи..ма,пусти те прице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре роле

26.12.2016 11:06

Овај роле је неки мотикаш. Слушај Бају, а мотику крају.

Name

Доц

26.12.2016 11:13

Кривих дрва и таквих, неце никад нестат'. Тога се требало бити свјесно и дрзати вас под надзором нон-стоп, не пустати вас с ланца ни слуцајно.

Name

репо послови

26.12.2016 11:24

Е мозгу испрани, или дусо купљена за мале новце, пу

Name

ре ре роле

26.12.2016 13:06

Ја казем- мотику хвали,другом је ували!!

Name

Борац

26.12.2016 10:34

Нема кризе све док Баја и Жута имају.позамасна примања. Народ је вец навикао без плате да зиви .. Додо је направио светско цудо зивот на ВАЗДУХ И ВОДУ СА БУНАРА. Свака цаст председнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

26.12.2016 10:36

Криви су они сто гласају Алекса,паметног није лако завести и преварити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас бас

26.12.2016 10:42

Гдин Милојевиц је врло разуман цовјек и доктор економских наука, и свакако му је теско кад види ко води дрзаву. А теско му је и кад види колико је овај народ без мозга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

26.12.2016 10:43

И ја бих да зивим у тој земљи из снова, гдје могу да поднесем захтјев?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

26.12.2016 10:54

Свака цаст проф Милојевицу, али наси су без оцију и мозга, посто све виде Додиковим оцима и слијепо га слиједе, а он је цовјек који само види свој рацун и ици це до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја/жута

26.12.2016 10:58

Режим у РС је удружена злочиначка група која је опљачкала народ свој, да умиру као да је велика зараза наступила па је помор. Ево ја и други који смо тужили РС не можемо годинама наплатити извршне пресуде, јер Тегелтија неда пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудук

26.12.2016 11:04

На ово проф. Милојевић дуго указује, али народ овај воли биједу и деспоте/цареве. Оваква биједа, преваре народа и пљачке астрономских размјера нису биле ни у ратовима код нас. Све је Бајони уништио и сада скреће тему, а на крају ће се сам убити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругипп

26.12.2016 11:13

У Геодетско-правној управи прије 4 године било запослено око 600 чиновника (са катастрима), 4 помоћ дир. и директор. Сада када је стигао дир. Комљеновић упослио је: замјеника дир. 5 савјетника, 7 пом. дир. и 26 начелника= 39 функционера са око 3000 КМ плаћа+3000 доприноса =240 000 км+сви добили скупа сл. аута и др.

ОДГОВОРИТЕ
Name

влада

26.12.2016 11:57

То им је Влада одобрила да би упослила режимске чиновнике

Name

ргурс

26.12.2016 11:58

Сада је у тој приватној институцији запослено око 700 чиновника, све партијаши режимски.

Name

ресурси природни

26.12.2016 12:01

Преко те управе се књиже природни ресурси, дају повољне концесије и сл. режимским тајкунима и режиму (комљеновић, Деурић, Ћана, Данијела,Бајић, Радиљ...)

Name

правобранилац/Стојчин

26.12.2016 12:06

Стојчина су поставили Будо и Додик па даје сагласност на државне некретнине које се књиже на тајкуне и режимлије, тако да је круг затворен; ругип - равобранилац/Стојчин/суд/тужилаштво

Name

Фам

26.12.2016 11:14

И овог је "експерта" из Семберије преко главе. Не знам зашто господин не понуди рјешење. Конкретно. То што он прича сви видимо и знамо. Све уважени доктори наука из Бијељине и Брцког.

ОДГОВОРИТЕ
Name

експерт

26.12.2016 12:11

Проф др. Милојевић је то био и пре 1992. год. и радио је у институти у Сарајеву на овим пословима, а ви немате у БЛ. таквих експерата, али имате их за криминал.

Name

инге

26.12.2016 12:48

Како проф мозе несто урадити кад није у власти. Дакле по теби он треба да предлози мајмунима ста да раде, па це мајмуни то провести? Неце. Мајмуне интетесује отимацина.

Name

Фам

26.12.2016 13:29

Вазда нека и критика некога. Дакле колико схватам гдин је дио власти (позиција, опозиција). Све је то исто. Дакле, нудите рјешења, не закувавајте више уважени проф.и доктори наука. Поздрав од проф. Из Франкфурта на Мајни.

Name

родјо

26.12.2016 11:47

Увијек сам постовао људе из струке. Лицно мислим да је ово вријеме прегазило и понизило људе ствараоце и иноваторе. Посебно се то односи на масинске и електро инзињере,могу они и на бувљаку да продају робу,,залосно; Јер тај сколовани кадар кад једном изгубис,неце се лако обновити. Маните ви ове незналице са купљеним дипломама.....!! итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко мозе, само бјези одавде

26.12.2016 12:55

Унистени су гиганти са струцном радном снагом. Било је у њима и инзењера и добрих мајстора. Погледајте Руди Цајавец односно ста је сад тамо. Слаг на торту је она пекотека у некадасњој портирници професионале. Ово није народ ово се описати не мозе.

Name

цовјек из струке

26.12.2016 13:10

Па ако неко има цаге,то не знаци да је он икакав струцњак.Овај професор би се лосе провео тамо гдје се трази знање,а папири су само попратна појава.Зато проф Милојевиц толико и хвали просло вријеме и просли систем.

Name

НЕЈАСАН ЈЕ ДАНАС НЕЛЕ КАРАЈЛИЦ........

26.12.2016 11:47

ОН ЈЕ КРАЈЕМ ОСАМДЕСЕТИХ САВРСЕНО ПРЕДВИДИО ДАНАСЊУ СИТУАЦИЈУ, ПОГОТОВО У ОНОМ СКЕЦУ КАДА ДВА НЕПИСМЕНА ИДИОТА (ДАНАСЊИ МЕСАРИ) ИСМИЈАВАЈУ УНИВЕРЗИТЕТСКОГ ПРОФЕСОРА, А ДАНАС СЕ НЕЛЕ ПРАВИ ДА ТАКВЕ ПОЈАВЕ НА ВИДИ. ЦУДНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

проф.

26.12.2016 12:25

То му је проф. прогнозирао, а он преузео.

Name

Запад

26.12.2016 13:50

Мој Алекса, гдје ли си ти рођен и гдје живиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снага народа

26.12.2016 14:22

Странка Снага народа је добила 44 гласа на изборима за опстину у БН.И онда неко казе народ глуп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зр

26.12.2016 14:52

Нема кризе јер народ одлази. Срба је у БиХ између 900000 и 950000, мање нас је од почетка рата за пола милиона. Велико је питање шта ће бити за 30_40 година остане ли рудоња још два мандата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

27.12.2016 11:17

Он је добар,али за северну кореју.