Milojević: Kriza, a "krize nema"

Jedni godinama upozoravaju da propadamo u sve dublju krizu a Vlada i oni drugi govore kako krize nema.Govor o krizi je stručno neutemeljen i zlonamjeran. Vlada ispunjava sve svoje obaveze i ,,nema govora,, o krizi.

Republika Srpska 26.12.2016 | 11:20
Milojević: Kriza, a "krize nema"
Naravno sve zavisi od toga šta ko misli pod krizom Kako je zamišlja i kako misli da izgleda, kakva će biti kada se pojavi.

Na Zapadu kada akcije padnu za samo nekoliko procenata što zaprijeti i malobrojnom otpuštanju radnika i padu standarda sve zvoni na uzbunu i svi su na nogama. Proglašava se krizno stanje i vlede uglavnom ne uspijevaju da prežive.

Na drugoj strani svijeta , posebno u krugu najnerazvijenijih, narod masovno umire od gladi zbog siromaštva i nema krize:Narod nije u stanju da se suprotstavi, da smijeni vlast i nema krize.

Kriza se ne mjeri stepenom siromaštva. Njena mjera je u spremnosti i mogućnostima naroda da se usprotivi vlastitom propadanju. Ukoliko tog protivljenja nema , nema ni krize. Bez obzira na dubinu propadanja.

Zašto na Zapadu i malo naginjanje na gore pokrene toliku energiju protivljenja, dok na drugom kraju svijeta narodi podnose toliko siromaštvo a protivljenja nema. Vlade su stabilne i nema krize.

Tako smo stigli u središte problema savremenog svijeta gdje smo i mi.

Riječ je o domaćem kolonijalizmu kao savršenstvu kolonijalnog zarobljavanja. Gdje se na osnovi domaće izdajničke vlasti širi i održava siromaštvo. Učvršćuje kolonijalizam. Zahvatajući čak i područje evropskog kontinenta gdje je to ranije bilo nezamislivo.Nekada smo na kolonijalizam gledali iz daleka a sada je posredstvom Evropske Unije i domaće izdajničke vlasti on stigao i na naše prostore.

Prisustvo vojne sile činilo je kolonijalizam veoma skupim i mogao je da se održi samo na uskim područjima najizdašnijih prirodnih bogatstava ( dijamanti, zlato, nafta i sl).Od kada je pronađen metod kupovine domaćih vlada putem podmićivanja cijena kolonijalizma je naglom padu.Spoljni kolonijalizam se pretvara u unutrašnji čija cijena je neuporedivo niža što pogoduje njegovom širenju.To je i najokrutniji način vladanja pa nema ni kriznih stanja, bez obzira kakvo teško stanje vladalo.

Da bi se ostvario,dovoljno je umiješati se u izborni proces i dovesti poželjne na vlast. Nakon toga dopremiti im dovoljno novca putem zaduživanja kako bi se održavali u vlasti dok uništavaju domaću privredu i narod.Na kraju koncesiono pokupovati prirodna bogatstva iz kojih sredstava će se bogato finansirati najuži krug političke elite koja će ,zbog toga, najuspješnije držati vlastiti narod u siromaštvu i pokornosti.Okrutnije od bilo kojeg stranog kolonizatora.

Da bi se održao u životu narod se povlači u sela i naturalnu poljoprivredu isključujući se , u svom krajnjem siromaštvu , iz bilo kakve politike.U suženom izbornom krugu vlast stvara dovoljno zavisnih (vojska, policija, školstvo, administracija javna preduzaća) koji joj uvijek donose izbornu pobjedu.Sa rastom siromaštva i pobjeda je izvjesnija što je od presudne važnosti za ovaj način vladanja.

Kriza napreduje a nema krize.Nema snaga koje bi je objavile , koje bi se suprotstavile vlasti.

Stranci zaposjedaju cjelokupan prostor i nemilice eksploatišu prirodna bogatstva i ljude.

Kao da je sve ovo govor u sadašnjem vremenu , koji se odnosi na našu vlast , na naš marod i ovaj prostor.Sa dodatnom poraznom činjenicom.

U svojoj nemoći da se oslobode domaće izdajničke vlasti mnogi siromašni narodi bježe u sela i poljoprivredu kao mjesta svog spašavanja.Kod nas je drugačije. Naš naarod, posebno mladi, bježe u inostranstvo što u sebi nosi mnogo pogubniju posledicu.

Politički pokoren narod nema mogućnosti suprotstavljanja i zbog toga nema krize.Nezavisno od dubine propadanja, čemu i mi tako pouzdano svjedočimo.

Što se tiče političkog pokoravanja naroda, kod nas je dostignut nivo na kojem bi mogao da pozavidi i najokrutniji diktator. Naš despot je na osonovi uništavanja privrede i naroda stvorio dovoljan broj privilegovanih, sebi odanih i od njega zavisnih koji mu garantuju sigurnu izbornu pobjedu. I u najgorim socijalnim i ekonomskim okolnostima.Da nije tako zar bi čekali da ovoliko propadnemo a i sada nemamo mogućnosti da se odbranimo.Nema krize jer je narod nemoćan da se bori sa postojećom zlom vlasti.

Ipak uplašio se.Traži i pokušava da nađe sigurniji zaklon. Nastoji da nas iz socijalnog uvede u još veće međunacionalno zlo.A on da izraste u borca za nacionalna prava . Da tako ostane u vlsti i umakne odgovornostima.Umjesto da rješavamo problem ekonomske krize da se zapletemo u pojačana međunacionalna suprotstavljanja, sa krajnje neizvjesnim rezultatom.

Ukoliko nasjednemo ovoj njegovoj dobro smišljenoj prevari , ukoliko se na pronađu i ne organizuju snage koje će ga u tome
spriječiti, sigurno je da ćemo dopasti u velike nevolje.

Potrebno je spriječiti ga, da ogromno socijalno zlo, koje je stvrio, sada ne uspije da pretvori u naše još veće međunacionalno zlo u kojem pravcu je Milorad Dodik zapeo iz sve snage. Ovo je ogromno iskušenje u kojem se nalazimo za koje se mora pronaći najpovoljnije rješenje.

Prof. dr Aleksa Milojević
Foto: CIN

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Dragan

26.12.2016 10:29

E, zato sam u završnoj fazi da se selim odavde sa porodicom...neće mi djeca zavisiti od bezdušnih političara i tajkuna uz "dobronamjerne" strance.

ODGOVORITE
Name

Eh, pa...

26.12.2016 11:12

To im je i bio primarni cilj! Pa nece tebi ostaviti prirodna bogatsva... Ti ces da im prodas jefino svoju dedovinu!

Name

re dragan

26.12.2016 12:06

Pametno kolega,bježi odavde koliko te noge nose i ne okreći se.Cio Balkan je jedna velika vukoj3bina.

Name

Vesna

26.12.2016 14:51

Srećno vam i čestitam na hrabrosti. Mene još uvijek nešto drži ovdje, vjerovatno nešto što se riječima ne može opisati. Slušam srce, mozak je na paši. Hoću da mi djeca imaju baku i djedu i obrnuto, vjerujem uvijek u bolje sutra, bar za djecu. Meni život lagano prolazi, od rata, poslijeratnog perioda, pa do ovog sranja.

Name

vss

26.12.2016 10:32

Za profesora sam glasao, i opet cu 2018-te.. Nadam se da ce te i vi.

ODGOVORITE
Name

Kole

26.12.2016 13:16

Ti si onda luđak, kao i ovaj debil.

Name

role

26.12.2016 10:32

Ma,ko tebe jos slusa..Tvoje vrijeme je bilo kada je u fabrici motika radilo 250 ljudi..ma,pusti te price..

ODGOVORITE
Name

re role

26.12.2016 11:06

Ovaj role je neki motikaš. Slušaj Baju, a motiku kraju.

Name

Doc

26.12.2016 11:13

Krivih drva i takvih, nece nikad nestat'. Toga se trebalo biti svjesno i drzati vas pod nadzorom non-stop, ne pustati vas s lanca ni slucajno.

Name

repo poslovi

26.12.2016 11:24

E mozgu isprani, ili duso kupljena za male novce, pu

Name

re re role

26.12.2016 13:06

Ja kazem- motiku hvali,drugom je uvali!!

Name

Borac

26.12.2016 10:34

Nema krize sve dok Baja i Žuta imaju.pozamasna primanja. Narod je vec navikao bez plate da zivi .. Dodo je napravio svetsko cudo zivot na VAZDUH I VODU SA BUNARA. Svaka cast predsednice.

ODGOVORITE
Name

zumba

26.12.2016 10:36

Krivi su oni sto glasaju Aleksa,pametnog nije lako zavesti i prevariti.

ODGOVORITE
Name

Bas bas

26.12.2016 10:42

Gdin Milojevic je vrlo razuman covjek i doktor ekonomskih nauka, i svakako mu je tesko kad vidi ko vodi drzavu. A tesko mu je i kad vidi koliko je ovaj narod bez mozga.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

26.12.2016 10:43

I ja bih da zivim u toj zemlji iz snova, gdje mogu da podnesem zahtjev?

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

26.12.2016 10:54

Svaka cast prof Milojevicu, ali nasi su bez ociju i mozga, posto sve vide Dodikovim ocima i slijepo ga slijede, a on je covjek koji samo vidi svoj racun i ici ce do kraja.

ODGOVORITE
Name

baja/žuta

26.12.2016 10:58

Režim u RS je udružena zločinačka grupa koja je opljačkala narod svoj, da umiru kao da je velika zaraza nastupila pa je pomor. Evo ja i drugi koji smo tužili RS ne možemo godinama naplatiti izvršne presude, jer Tegeltija neda para.

ODGOVORITE
Name

duduk

26.12.2016 11:04

Na ovo prof. Milojević dugo ukazuje, ali narod ovaj voli bijedu i despote/careve. Ovakva bijeda, prevare naroda i pljačke astronomskih razmjera nisu bile ni u ratovima kod nas. Sve je Bajoni uništio i sada skreće temu, a na kraju će se sam ubiti.

ODGOVORITE
Name

rugipp

26.12.2016 11:13

U Geodetsko-pravnoj upravi prije 4 godine bilo zaposleno oko 600 činovnika (sa katastrima), 4 pomoć dir. i direktor. Sada kada je stigao dir. Komljenović uposlio je: zamjenika dir. 5 savjetnika, 7 pom. dir. i 26 načelnika= 39 funkcionera sa oko 3000 KM plaća+3000 doprinosa =240 000 km+svi dobili skupa sl. auta i dr.

ODGOVORITE
Name

vlada

26.12.2016 11:57

To im je Vlada odobrila da bi uposlila režimske činovnike

Name

rgurs

26.12.2016 11:58

Sada je u toj privatnoj instituciji zaposleno oko 700 činovnika, sve partijaši režimski.

Name

resursi prirodni

26.12.2016 12:01

Preko te uprave se knjiže prirodni resursi, daju povoljne koncesije i sl. režimskim tajkunima i režimu (komljenović, Deurić, Ćana, Danijela,Bajić, Radilj...)

Name

pravobranilac/Stojčin

26.12.2016 12:06

Stojčina su postavili Budo i Dodik pa daje saglasnost na državne nekretnine koje se knjiže na tajkune i režimlije, tako da je krug zatvoren; rugip - ravobranilac/Stojčin/sud/tužilaštvo

Name

Fam

26.12.2016 11:14

I ovog je "eksperta" iz Semberije preko glave. Ne znam zašto gospodin ne ponudi rješenje. Konkretno. To što on priča svi vidimo i znamo. Sve uvaženi doktori nauka iz Bijeljine i Brckog.

ODGOVORITE
Name

ekspert

26.12.2016 12:11

Prof dr. Milojević je to bio i pre 1992. god. i radio je u instituti u Sarajevu na ovim poslovima, a vi nemate u BL. takvih eksperata, ali imate ih za kriminal.

Name

inge

26.12.2016 12:48

Kako prof moze nesto uraditi kad nije u vlasti. Dakle po tebi on treba da predlozi majmunima sta da rade, pa ce majmuni to provesti? Nece. Majmune intetesuje otimacina.

Name

Fam

26.12.2016 13:29

Vazda neka i kritika nekoga. Dakle koliko shvatam gdin je dio vlasti (pozicija, opozicija). Sve je to isto. Dakle, nudite rješenja, ne zakuvavajte više uvaženi prof.i doktori nauka. Pozdrav od prof. Iz Frankfurta na Majni.

Name

rodjo

26.12.2016 11:47

Uvijek sam postovao ljude iz struke. Licno mislim da je ovo vrijeme pregazilo i ponizilo ljude stvaraoce i inovatore. Posebno se to odnosi na masinske i elektro inzinjere,mogu oni i na buvljaku da prodaju robu,,zalosno; Jer taj skolovani kadar kad jednom izgubis,nece se lako obnoviti. Manite vi ove neznalice sa kupljenim diplomama.....!! itd

ODGOVORITE
Name

Ko moze, samo bjezi odavde

26.12.2016 12:55

Unisteni su giganti sa strucnom radnom snagom. Bilo je u njima i inzenjera i dobrih majstora. Pogledajte Rudi Cajavec odnosno sta je sad tamo. Slag na tortu je ona pekoteka u nekadasnjoj portirnici profesionale. Ovo nije narod ovo se opisati ne moze.

Name

covjek iz struke

26.12.2016 13:10

Pa ako neko ima cage,to ne znaci da je on ikakav strucnjak.Ovaj profesor bi se lose proveo tamo gdje se trazi znanje,a papiri su samo popratna pojava.Zato prof Milojevic toliko i hvali proslo vrijeme i prosli sistem.

Name

NEJASAN JE DANAS NELE KARAJLIC........

26.12.2016 11:47

ON JE KRAJEM OSAMDESETIH SAVRSENO PREDVIDIO DANASNJU SITUACIJU, POGOTOVO U ONOM SKECU KADA DVA NEPISMENA IDIOTA (DANASNJI MESARI) ISMIJAVAJU UNIVERZITETSKOG PROFESORA, A DANAS SE NELE PRAVI DA TAKVE POJAVE NA VIDI. CUDNO!

ODGOVORITE
Name

prof.

26.12.2016 12:25

To mu je prof. prognozirao, a on preuzeo.

Name

Zapad

26.12.2016 13:50

Moj Aleksa, gdje li si ti rođen i gdje živiš.

ODGOVORITE
Name

snaga naroda

26.12.2016 14:22

Stranka Snaga naroda je dobila 44 glasa na izborima za opstinu u BN.I onda neko kaze narod glup!

ODGOVORITE
Name

Zr

26.12.2016 14:52

Nema krize jer narod odlazi. Srba je u BiH između 900000 i 950000, manje nas je od početka rata za pola miliona. Veliko je pitanje šta će biti za 30_40 godina ostane li rudonja još dva mandata

ODGOVORITE
Name

Brzi

27.12.2016 11:17

On je dobar,ali za severnu koreju.