Снажан земљотрес погодио Чиле

Земљотрес јачине 7.7 степени Рихтерове скале погодио је Чиле, након чега је издато упозорење за цунами које је накнадно укинуто.

Свијет 25.12.2016 | 19:48
Снажан земљотрес погодио Чиле
Пацифички центар за упозоравање на цунами саопштио је да је упозорење укинуто након што је објављено за области унутар 1.000 километара од епицентра потреса који је био на 225 километара југозападно од града Пуерто Монт.
 
Званички Националне службе за ванредне ситуације Рикардо Торо рекао је да на снази и даље остаје појачана будност за цунами и поновио позив мештанима Лос Лагоса да оду са плажа у више пределе. Према његовим речима, нису пријављени смртни случајеви од потреса.

Америчка Агенција за геолошка истраживања (УСГС) јавила је да је потрес био на дубини од 34,6 километара. Према наводима медија, потрес се осетио и у граду Барилоче на југозападу Аргентине.

Служба за ванредне ситуације Чилеа прогласила је узбуну и наредила евакуацију приобалног подручја у регији Лос Лагос.

"Као мера предострожности, наредили смо евакуацију области Биобио, Арауканија, Лос Риос и Ајсен", наводи се у саопштењу.

Чиле се налази на сеизмички изразито активном подручју и грађевински стандарди у тој држави су релативно високи па ни снажнији потреси не изазивају велике штете. Ипак, ово божићно подрхтавање спада у категорију које има потенцијал за изазивање катастрофалних последица.

Евакуисани су и становници градића Куељона, који се налази близу епицентра.

"Живим на југу већ 10 година и никад нисам осетио овако нешто", рекао је један од становника, а преноси Би-Би-Си.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ем ти јарца

25.12.2016 16:12

Тихи океан це се све висе смањивати а Атлански сирити. А онда це округла земља да се претвори у равну плоху.

ОДГОВОРИТЕ