Snažan zemljotres pogodio Čile

Zemljotres jačine 7.7 stepeni Rihterove skale pogodio je Čile, nakon čega je izdato upozorenje za cunami koje je naknadno ukinuto.

Svijet 25.12.2016 | 19:48
Snažan zemljotres pogodio Čile
Pacifički centar za upozoravanje na cunami saopštio je da je upozorenje ukinuto nakon što je objavljeno za oblasti unutar 1.000 kilometara od epicentra potresa koji je bio na 225 kilometara jugozapadno od grada Puerto Mont.
 
Zvanički Nacionalne službe za vanredne situacije Rikardo Toro rekao je da na snazi i dalje ostaje pojačana budnost za cunami i ponovio poziv meštanima Los Lagosa da odu sa plaža u više predele. Prema njegovim rečima, nisu prijavljeni smrtni slučajevi od potresa.

Američka Agencija za geološka istraživanja (USGS) javila je da je potres bio na dubini od 34,6 kilometara. Prema navodima medija, potres se osetio i u gradu Bariloče na jugozapadu Argentine.

Služba za vanredne situacije Čilea proglasila je uzbunu i naredila evakuaciju priobalnog područja u regiji Los Lagos.

"Kao mera predostrožnosti, naredili smo evakuaciju oblasti Biobio, Araukanija, Los Rios i Ajsen", navodi se u saopštenju.

Čile se nalazi na seizmički izrazito aktivnom području i građevinski standardi u toj državi su relativno visoki pa ni snažniji potresi ne izazivaju velike štete. Ipak, ovo božićno podrhtavanje spada u kategoriju koje ima potencijal za izazivanje katastrofalnih posledica.

Evakuisani su i stanovnici gradića Kueljona, koji se nalazi blizu epicentra.

"Živim na jugu već 10 godina i nikad nisam osetio ovako nešto", rekao je jedan od stanovnika, a prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Em ti jarca

25.12.2016 16:12

Tihi okean ce se sve vise smanjivati a Atlanski siriti. A onda ce okrugla zemlja da se pretvori u ravnu plohu.

ODGOVORITE