Возе брзо и у рикверц, окрећу се у тунелу...

Вожња у супротном смијеру, окретање насред саобраћајне траке, вожња уназад у тунелу, шлепер који вози у рикверц јер је погријешио скретање... Ово су само неке од бизарних и изузетно опасних ситуација које се дешавају на 90 километара аутопута од Сарајева до Зенице.

Босна и Херцеговина 25.12.2016 | 12:35
Возе брзо и у рикверц, окрећу се у тунелу...
Бахатост или незнање возача који чине овакве прекршаје, при чему угрожавају и своју безбједност и безбједност осталих учесника у саобраћају, биљежиле су надзорне камере Одјељења за управљање и надзор саобраћаја „Аутопутева“ ФБиХ, који је смјештен у Дривуши надомак Зенице.

Златко Демировски, шеф Одјељења, каже да је узрок саобраћајних несрећа на аутопуту А1 углавном неприлагођена брзина.

Губе контролу

"Према полицијским извјештајима, половина свих удеса који се догоде на аутопуту узрокована је неприлагођеном брзином, због које возачи губе контролу над возилом", каже Демировски.

Један од најопаснијих прекршаја, истиче Демировски, засигурно је вожња у кривом смијеру на аутопуту.

"На срећу, нисмо имали удеса узрокованих оваквим прекршајима. У посљедњој години број кривих смјерова сведен је на минимум. Најизраженији проблем с овом врстом прекршаја био је на Сарајевској заобилазници, све до тренутка пуштања дионице Бутила – Бријешће у промет, додаје Демировски.

Опасна радња на аутопуту је, додаје и полукружно окретање.



"И даље се догађа да се возила испред тунела '1. март' или у њему зауставе и полукружним окретањем или кретањем уназад врате до искључења за Лашву. То је заиста невероватно", говори Демировски.

Трагови кочења

Непоштовање ограничења на мјестима извођења радова на аутопуту такође је учестала појава.

"На мјестима радова, брзина се смањује до 40 километара на сат с додатном сигнализацијом којом се каналише кретање возила. Али, велики број возача не поштује ова ограничења, што врло често има за посљедицу мноштво трагова кочења на мјестима сужења коловозне траке", каже Демировски.

Нису само возачи ти који чине прекршаје на аутопуту. Неријетко је случај да пјешаци и бициклисти улазе и крећу се аутопутом иако је то законом забрањено.

У Контролном центру ради 14 оператера, који 24 сата надгледају ситуацију и реагују одмах при уоченим неправилностима на аутопуту. Има одличну сарадњу с полицијом, којој су подаци, односно снимци које забиљеже надзорне камере увијек на располагању.

Уништавање скупе опреме

Непрописно натоварена или превисока возила у неколико су наврата починила штету на опреми аутопута. Посебно у тунелима.



"Мноштво је скупе опреме која се може оштетити или уништити само једним пролазом непрописно натовареног возила. У тунелима на аутопуту ограничење максималне дозвољене висине је 4,5 метара, а возила која су заједно с теретом виша од четири метра морају имати дозволу за кретање и кретати се под пратњом", кажу из Контролног центра.

(Аваз.ба)
(Фото: Аваз.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Жури риба

25.12.2016 12:14

Балканска неколтура, примитивизам су све чешћи, али и то се све може уредити, па сви смо ми били и становници СФРЈ, па је тада било културније, а зашто. Зато сто је био строг закон. Сада је млитав. Некидан возим својом траком, у супротној колона, улазим у кривину, возим 30 на сат, кад одједном испред мене према мени иде ауто, невјероватно!!! Жена за воланом, жури јој се. Закочим, станем, изађем, и питам је шта је вама госпођо. Каже ми, журим на посао. О, мајко моја каквих мозгова за воланом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србко

26.12.2016 00:26

Немас ни ти појма,не знас ни да писес...

Name

ре зури риба

01.01.2017 00:09

Нису сви били градјани СФРЈ, бар не они који су родјени после СФРЈ.Мозда си у праву.

Name

Ту туууу

01.01.2017 00:04

Засто се нико не пита,одакле дозволе тим "возацима" ко и посто им је дао. Пре неки дан гледам (у једном граду РС) у крузном току цовек вози у погресном правцу или стојимо пред семафором цекамо на зелено светло,одједном неко мало возило долази,обилази нас (пет возила) пролази кроз црвено и оде. О томе колико возаца (не) зна ко у некој раскрсници има првенство,не треба ни говорити. Прица се о саобрацајној (не)култури а при том се запостављају питања едукације.

ОДГОВОРИТЕ