Voze brzo i u rikverc, okreću se u tunelu...

Vožnja u suprotnom smijeru, okretanje nasred saobraćajne trake, vožnja unazad u tunelu, šleper koji vozi u rikverc jer je pogriješio skretanje... Ovo su samo neke od bizarnih i izuzetno opasnih situacija koje se dešavaju na 90 kilometara autoputa od Sarajeva do Zenice.

Bosna i Hercegovina 25.12.2016 | 12:35
Voze brzo i u rikverc, okreću se u tunelu...
Bahatost ili neznanje vozača koji čine ovakve prekršaje, pri čemu ugrožavaju i svoju bezbjednost i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju, bilježile su nadzorne kamere Odjeljenja za upravljanje i nadzor saobraćaja „Autoputeva“ FBiH, koji je smješten u Drivuši nadomak Zenice.

Zlatko Demirovski, šef Odjeljenja, kaže da je uzrok saobraćajnih nesreća na autoputu A1 uglavnom neprilagođena brzina.

Gube kontrolu

"Prema policijskim izvještajima, polovina svih udesa koji se dogode na autoputu uzrokovana je neprilagođenom brzinom, zbog koje vozači gube kontrolu nad vozilom", kaže Demirovski.

Jedan od najopasnijih prekršaja, ističe Demirovski, zasigurno je vožnja u krivom smijeru na autoputu.

"Na sreću, nismo imali udesa uzrokovanih ovakvim prekršajima. U posljednjoj godini broj krivih smjerova sveden je na minimum. Najizraženiji problem s ovom vrstom prekršaja bio je na Sarajevskoj zaobilaznici, sve do trenutka puštanja dionice Butila – Briješće u promet, dodaje Demirovski.

Opasna radnja na autoputu je, dodaje i polukružno okretanje.



"I dalje se događa da se vozila ispred tunela '1. mart' ili u njemu zaustave i polukružnim okretanjem ili kretanjem unazad vrate do isključenja za Lašvu. To je zaista neverovatno", govori Demirovski.

Tragovi kočenja

Nepoštovanje ograničenja na mjestima izvođenja radova na autoputu takođe je učestala pojava.

"Na mjestima radova, brzina se smanjuje do 40 kilometara na sat s dodatnom signalizacijom kojom se kanališe kretanje vozila. Ali, veliki broj vozača ne poštuje ova ograničenja, što vrlo često ima za posljedicu mnoštvo tragova kočenja na mjestima suženja kolovozne trake", kaže Demirovski.

Nisu samo vozači ti koji čine prekršaje na autoputu. Nerijetko je slučaj da pješaci i biciklisti ulaze i kreću se autoputom iako je to zakonom zabranjeno.

U Kontrolnom centru radi 14 operatera, koji 24 sata nadgledaju situaciju i reaguju odmah pri uočenim nepravilnostima na autoputu. Ima odličnu saradnju s policijom, kojoj su podaci, odnosno snimci koje zabilježe nadzorne kamere uvijek na raspolaganju.

Uništavanje skupe opreme

Nepropisno natovarena ili previsoka vozila u nekoliko su navrata počinila štetu na opremi autoputa. Posebno u tunelima.



"Mnoštvo je skupe opreme koja se može oštetiti ili uništiti samo jednim prolazom nepropisno natovarenog vozila. U tunelima na autoputu ograničenje maksimalne dozvoljene visine je 4,5 metara, a vozila koja su zajedno s teretom viša od četiri metra moraju imati dozvolu za kretanje i kretati se pod pratnjom", kažu iz Kontrolnog centra.

(Avaz.ba)
(Foto: Avaz.ba)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Žuri riba

25.12.2016 12:14

Balkanska nekoltura, primitivizam su sve češći, ali i to se sve može urediti, pa svi smo mi bili i stanovnici SFRJ, pa je tada bilo kulturnije, a zašto. Zato sto je bio strog zakon. Sada je mlitav. Nekidan vozim svojom trakom, u suprotnoj kolona, ulazim u krivinu, vozim 30 na sat, kad odjednom ispred mene prema meni ide auto, nevjerovatno!!! Žena za volanom, žuri joj se. Zakočim, stanem, izađem, i pitam je šta je vama gospođo. Kaže mi, žurim na posao. O, majko moja kakvih mozgova za volanom

ODGOVORITE
Name

Srbko

26.12.2016 00:26

Nemas ni ti pojma,ne znas ni da pises...

Name

re zuri riba

01.01.2017 00:09

Nisu svi bili gradjani SFRJ, bar ne oni koji su rodjeni posle SFRJ.Mozda si u pravu.

Name

Tu tuuuu

01.01.2017 00:04

Zasto se niko ne pita,odakle dozvole tim "vozacima" ko i posto im je dao. Pre neki dan gledam (u jednom gradu RS) u kruznom toku covek vozi u pogresnom pravcu ili stojimo pred semaforom cekamo na zeleno svetlo,odjednom neko malo vozilo dolazi,obilazi nas (pet vozila) prolazi kroz crveno i ode. O tome koliko vozaca (ne) zna ko u nekoj raskrsnici ima prvenstvo,ne treba ni govoriti. Prica se o saobracajnoj (ne)kulturi a pri tom se zapostavljaju pitanja edukacije.

ODGOVORITE