Радикалне особе лове на Фејсбуку

Компанији "Фејсбук" упућено је из БиХ у првих шест мјесеци ове године 13 захтјева за достављање података повезаних са налозима 30 корисника популарне друштвене мреже чији је власник.

Босна и Херцеговина 24.12.2016 | 17:40
Радикалне особе лове на Фејсбуку
"Фејсбук" је у извјештају о транспарентности навео да су органи власти из БиХ од 2013. године затражили податке за више од 100 корисника.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић наглашава да су безбједносне агенције тражиле провјере у вези са одређеним порукама и лицима на "Фејсбуку".

"Углавном је ријеч о порукама које подстрекавају радикализам, односно о порукама којима се подстрекавају лица која могу постати терористичка пријетња. Ту су и поруке које могу бити извор одређених информација, које представљају говор мржње или подстрекавање на одређене активности" истакао је Мектић.

Додао је да му није познато колико су те информације помогле да буду расвијетљена кривична дјела или откривени потенцијални терористички акти, али наглашава да безбједносно интересантне поруке треба да буду пријављене надлежнима.

Захтјеви који су упућени "Фејсбуку" су углавном базирани на споразуму о тајности, што значи да корисници никада неће сазнати да су власти имале приступ њиховим подацима.

"Фејсбук" је објавио да је у 2016. години за 27 одсто повећан број захтјева власти широм свијета да им буду достављени подаци повезани са корисничким рачунима на популарној друштвеној мрежи. У извјештају о транспарентности наведено је да је "Фејсбуку" у првих шест мјесеци ове године упућено 59.229 захтјева за достављање података. Највише захтјева, односно чак 56 одсто од укупног броја, стигло је из Сједињених Америчких Држава. У компанији кажу да одговарају само на захтјеве који се тичу кривичних поступака и да не одговарају на преопширне и нејасне захтјеве.

Чување података

Ове године из БиХ је упућено и шест захтјева за девет корисника којим се тражи чување података у току правног процеса. У "Фејсбуку" објашњавају да се то односи на чување информација у периоду од 90 дана због истрага које се воде у земљама које упућују захтјеве.

2016. година (јануар - јун)

13 захтјева за

30 "Фејсбук" корисника

2015. година

22 захтјева за

45 "Фејсбук" корисника

2014. година

10 захтјева за

15 "Фејсбук" корисника

2013. година

8 захтјева за

16 "Фејсбук" корисника

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар