Radikalne osobe love na Fejsbuku

Kompaniji "Fejsbuk" upućeno je iz BiH u prvih šest mjeseci ove godine 13 zahtjeva za dostavljanje podataka povezanih sa nalozima 30 korisnika popularne društvene mreže čiji je vlasnik.

Bosna i Hercegovina 24.12.2016 | 17:40
Radikalne osobe love na Fejsbuku
"Fejsbuk" je u izvještaju o transparentnosti naveo da su organi vlasti iz BiH od 2013. godine zatražili podatke za više od 100 korisnika.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić naglašava da su bezbjednosne agencije tražile provjere u vezi sa određenim porukama i licima na "Fejsbuku".

"Uglavnom je riječ o porukama koje podstrekavaju radikalizam, odnosno o porukama kojima se podstrekavaju lica koja mogu postati teroristička prijetnja. Tu su i poruke koje mogu biti izvor određenih informacija, koje predstavljaju govor mržnje ili podstrekavanje na određene aktivnosti" istakao je Mektić.

Dodao je da mu nije poznato koliko su te informacije pomogle da budu rasvijetljena krivična djela ili otkriveni potencijalni teroristički akti, ali naglašava da bezbjednosno interesantne poruke treba da budu prijavljene nadležnima.

Zahtjevi koji su upućeni "Fejsbuku" su uglavnom bazirani na sporazumu o tajnosti, što znači da korisnici nikada neće saznati da su vlasti imale pristup njihovim podacima.

"Fejsbuk" je objavio da je u 2016. godini za 27 odsto povećan broj zahtjeva vlasti širom svijeta da im budu dostavljeni podaci povezani sa korisničkim računima na popularnoj društvenoj mreži. U izvještaju o transparentnosti navedeno je da je "Fejsbuku" u prvih šest mjeseci ove godine upućeno 59.229 zahtjeva za dostavljanje podataka. Najviše zahtjeva, odnosno čak 56 odsto od ukupnog broja, stiglo je iz Sjedinjenih Američkih Država. U kompaniji kažu da odgovaraju samo na zahtjeve koji se tiču krivičnih postupaka i da ne odgovaraju na preopširne i nejasne zahtjeve.

Čuvanje podataka

Ove godine iz BiH je upućeno i šest zahtjeva za devet korisnika kojim se traži čuvanje podataka u toku pravnog procesa. U "Fejsbuku" objašnjavaju da se to odnosi na čuvanje informacija u periodu od 90 dana zbog istraga koje se vode u zemljama koje upućuju zahtjeve.

2016. godina (januar - jun)

13 zahtjeva za

30 "Fejsbuk" korisnika

2015. godina

22 zahtjeva za

45 "Fejsbuk" korisnika

2014. godina

10 zahtjeva za

15 "Fejsbuk" korisnika

2013. godina

8 zahtjeva za

16 "Fejsbuk" korisnika

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar