Јовица Цветковић: Хоћу да останем селектор Србије!

Селектор рукометне репрезентације Србије Јовица Цветковић жели да настави започети посао и уверен је да садашња генерација може да врати “орлове” у врх европског рукомета.

Остали спортови 24.12.2016 | 21:45
Јовица Цветковић: Хоћу да останем селектор Србије!
На старту квалификација Србија је направила велико изненађење победом над Пољском, а затим је поражена од Белорусије у Нишу. Цветковић је преузео селекцију у веома тешком моменту а са првобитног списка су отпала чак седморица рукометаша.

- Уверен сам да од садашње генерације рукометаша можемо доста да очекујемо, али нам треба време. Одрадио сам само два тренинга пред мечеве са Пољском и Белорусијом и могу да будем задовољан. Брз рукомет који желим и форсирам у националној селекцији доноси много умора играчима и то нас је коштало пораза од Белорусије. У Пољској смо се превише потрошили и то се осетило против Белоруса. Да би се говорило о континуитету потребно је време да се уиграмо и да уз то комплетирамо састав. Ова генерација није рекла последњу реч и верујем да је способна да оде на велико такмичење - истакао је Цветковић, који је боравио у Бањалуци.

Поменути стручњак се вратио на клупу репрезентације коју је водио од 2006. до 2009.

- У неповољним околностима поново желим да окупим најбоље српске играче, од којих су многи играли у мом првом селекторском мандату. Треба да се види да за њих није касно и да они могу да направе добар резултат. Желим да окупим играче са којима сам радио и да покажемо да су они још квалитет. Морамо да се ослободимо југославенске школе рукомета, јер је то прошло време. Освајали смо медаље и играли како је требало у том времену, али је рукомет умногоме напредовао. Морамо да се окренемо брзој игри. Данас врхунске репрезентације кроз игру из контранапада постижу 10 голова, а ту морамо да се изједначимо с њима. Сви иду ка томе да се кроз тотални рукомет приближе публици. Сваки врхунски тим игра тако и морамо пратити савремене токове.

Највећи проблем српског рукомета и спорта уопште је недостатак новца, а селектор Србије је тога свестан.

- Рукомет је нажалост постао аматерски спорт, како у Србији тако и у БиХ. Морамо едуковати децу да на овим просторима напредују, да буду што бољи, а да егзистенцију траже одласком у иностранство. На нашим просторима морају да играју из љубави и да кроз ту љубав што више науче, а имају од кога. Други спортови су изнад нас, рукомет је пао у другу категорију па је мањи прилив средстава. Зависимо од оног што добијемо од друштва. Пали смо и финансијски и квалитетом, а лош рад у протеклом периоду је био покривен добрим резултатом у Београду, односно освајањем другог места на Европском првенству 2012. године. Ако немамо новца то нам не даје право да немамо памети јер са добром организацијом можемо међу најбоље у Европи - завршио је Цветковић.

Борац лепа успомена

Цветковић је водио бањалучки Борац од 2013. до 2015, а с њим на клупи најтрофејнији клуб БиХ је стигао до троструке круне (Првенство БиХ, Куп РС и Куп БиХ).

- У последње време не пратим Борац. Није добро што је тај клуб остао без учешћа у регионалној СЕХА лиги, јер Бањалуци требају такви изазови у јаким такмичењим. БиХ лига је слабијег квалитета, као и шампионат Србије. Чуо сам да су се Бањалучани окренули раду са младима, надам се да ће у будућности имати боље резултате и вратити се где им је место. За мене је боравак на клупи Борца пре свега била част, радо се сећам тог периода и освајања три трофеја - каже Цветковић.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар