Jovica Cvetković: Hoću da ostanem selektor Srbije!

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Jovica Cvetković želi da nastavi započeti posao i uveren je da sadašnja generacija može da vrati “orlove” u vrh evropskog rukometa.

Ostali sportovi 24.12.2016 | 21:45
Jovica Cvetković: Hoću da ostanem selektor Srbije!
Na startu kvalifikacija Srbija je napravila veliko iznenađenje pobedom nad Poljskom, a zatim je poražena od Belorusije u Nišu. Cvetković je preuzeo selekciju u veoma teškom momentu a sa prvobitnog spiska su otpala čak sedmorica rukometaša.

- Uveren sam da od sadašnje generacije rukometaša možemo dosta da očekujemo, ali nam treba vreme. Odradio sam samo dva treninga pred mečeve sa Poljskom i Belorusijom i mogu da budem zadovoljan. Brz rukomet koji želim i forsiram u nacionalnoj selekciji donosi mnogo umora igračima i to nas je koštalo poraza od Belorusije. U Poljskoj smo se previše potrošili i to se osetilo protiv Belorusa. Da bi se govorilo o kontinuitetu potrebno je vreme da se uigramo i da uz to kompletiramo sastav. Ova generacija nije rekla poslednju reč i verujem da je sposobna da ode na veliko takmičenje - istakao je Cvetković, koji je boravio u Banjaluci.

Pomenuti stručnjak se vratio na klupu reprezentacije koju je vodio od 2006. do 2009.

- U nepovoljnim okolnostima ponovo želim da okupim najbolje srpske igrače, od kojih su mnogi igrali u mom prvom selektorskom mandatu. Treba da se vidi da za njih nije kasno i da oni mogu da naprave dobar rezultat. Želim da okupim igrače sa kojima sam radio i da pokažemo da su oni još kvalitet. Moramo da se oslobodimo jugoslavenske škole rukometa, jer je to prošlo vreme. Osvajali smo medalje i igrali kako je trebalo u tom vremenu, ali je rukomet umnogome napredovao. Moramo da se okrenemo brzoj igri. Danas vrhunske reprezentacije kroz igru iz kontranapada postižu 10 golova, a tu moramo da se izjednačimo s njima. Svi idu ka tome da se kroz totalni rukomet približe publici. Svaki vrhunski tim igra tako i moramo pratiti savremene tokove.

Najveći problem srpskog rukometa i sporta uopšte je nedostatak novca, a selektor Srbije je toga svestan.

- Rukomet je nažalost postao amaterski sport, kako u Srbiji tako i u BiH. Moramo edukovati decu da na ovim prostorima napreduju, da budu što bolji, a da egzistenciju traže odlaskom u inostranstvo. Na našim prostorima moraju da igraju iz ljubavi i da kroz tu ljubav što više nauče, a imaju od koga. Drugi sportovi su iznad nas, rukomet je pao u drugu kategoriju pa je manji priliv sredstava. Zavisimo od onog što dobijemo od društva. Pali smo i finansijski i kvalitetom, a loš rad u proteklom periodu je bio pokriven dobrim rezultatom u Beogradu, odnosno osvajanjem drugog mesta na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Ako nemamo novca to nam ne daje pravo da nemamo pameti jer sa dobrom organizacijom možemo među najbolje u Evropi - završio je Cvetković.

Borac lepa uspomena

Cvetković je vodio banjalučki Borac od 2013. do 2015, a s njim na klupi najtrofejniji klub BiH je stigao do trostruke krune (Prvenstvo BiH, Kup RS i Kup BiH).

- U poslednje vreme ne pratim Borac. Nije dobro što je taj klub ostao bez učešća u regionalnoj SEHA ligi, jer Banjaluci trebaju takvi izazovi u jakim takmičenjim. BiH liga je slabijeg kvaliteta, kao i šampionat Srbije. Čuo sam da su se Banjalučani okrenuli radu sa mladima, nadam se da će u budućnosti imati bolje rezultate i vratiti se gde im je mesto. Za mene je boravak na klupi Borca pre svega bila čast, rado se sećam tog perioda i osvajanja tri trofeja - kaže Cvetković.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar