Анализа: Шта је са Србима? Некад најбољи на свијету, сад на зачељу Европе!

Никада се није догодило, као у 2016. години, да Србија у три узрасне категорије не буде ни међу осам најбољих селекција на Европским првенствима. Шта је последица резултатског фијаска?

Кошарка 23.12.2016 | 17:45
Анализа: Шта је са Србима? Некад најбољи на свијету, сад на зачељу Европе!
Три Европска кошаркашка првенства - три дебакла: Млада репрезентација Србије завршила је на 11. месту, кадети на 10. а јуниори на 9. или 10. Ко је крив што се бивши шампиони Европе и света, и редовни освајачи медаља на великим такмичењима у млађим категоријама, налазе на европском зачељу.

- Затворили смо врата куће младих, све је класична последица нерада. Јако дуго постоји проблем, више од 10 година, струка је изветрела, питам по којим критеријумима људи бирају селекторе, зашто посвећеност младим играчима није искрена. Не сме да буде калкулисања са родитељима, менаџерима, председницима клубова... Не кривим селектора јуниора Милана Гуровића, остављен је сам са својом играчком философијом и мало времена са наметнутим играчима. Ово све је јако неозбиљно, осрамотили смо српску кошарку, младе људе направили смо губитницима, а чињеница је да су то велики таленти. Нови председник КСС Предраг Даниловић то мора да реши, јер то је рак рана у овом тренутку наше кошарке. Он разуме овај проблем и брзо ће тражити извештаје и одговорност. Дакле, неко мора да сноси одговорност, а најлакше је сменити тренера. Обила нам се у главу београдизација кошарке, одговорност је свих који су укључени у процес, јер млади треба да су лековити за кошарку.. Сигурно не треба тренери да плате цех, већ потпредседник КСС Ракочевић и директор Владимир Кузмановић - тврди за “Блиц” Горан Грбовић, легенда Партизана.

Драган Јаковљевић, тренер познат по раду са младима, истиче низ погрешних корака млађих селекција.

- Слика је, нажалост, катастрофална и трагична, доживели смо резултатски фијаско. Иако се 2015. већ назирао овакав сценарио, нико ништа није предузео после прошлогодишњих колапса кадета и јуниора на Светском првенству. Дошло се до још горе сутуације и борбе за опстанак у А дивизији свих младих селекција, као и катастрофалне чињенице да смо остали и без светских смотри јуниора. Прво су потребне оставке потпредседника КСС Игора Ракочевића или његова смена од стране надређених а не поново останак на позицији одакле апсолутно прави штету услед незнања, неискуства и очигледно недовољног радног елена и етике... Као и по вертикали комплетног стручног дела његових директора, помоћника и повереника по свим регионима... Очигледно да се ћерда и троши државни новац на разне тренинге, окупљања, а да резултата нема.

Јаковљевић открива проблеме у јуниорском тиму.

- Са јуниорима је све било аматерски и нестручно осмишљено. Од тога да се нису окупљали до постављења селектора Гуровића који је тада водио клуб Вршац, до комичних идеја да се у Вршцу спремају кандидати.  Па, када је он остао без сениорских обавеза, бар су ту нелогичност уклонили... Упозоравао сам да на викенд окупљају кандидате из неколико делова, да бар постоји елементарна уиграност, односи у тиму, дружење, атмосфера, а да не говоримо о припремним утакмицама без којих смо отишли на шампионат. За Гуровића ми није јасно зашто се уопште прихватио да води тим у оваквим неозбиљним и аматерски организованим припремама од стране Ракочевића и Кузмановића. Играчи су одлични момци и веома талентовани, неке од њих чека велика каријера... Клубови такође сносе део кривице и одговорности јер морају висе да раде и раније у складу са талентом гурају играче у ватру и на велику сцену. Довољан је пример Лука Дончиц који са 17 година у Реалу жари и пали по Евролиги. А Симанић и Раданов који су га лане побеђивали сада су у запећку - додао је Јаковљевић.

“На терен а не у фотеље”

- Господо у Савезу, изађите из топлих фотеља, идите на терен, уђите у срж проблема, приближите се обичном и нормалном човеку у Србији који је се бави кошарком јер ћемо остати и без ово мало талената и кошарке што имамо. Ове проблеме ћемо тек осетити на сениорским великим такмичењима а тада ће бити касно, јер ћемо се уљуљкати успесима А репрезентације за шта су заслужни и они који су давно радили у Савезу - Варајић Капичић, Радовановић, Бабић - додаје Јаковљевић.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар