Analiza: Šta je sa Srbima? Nekad najbolji na svijetu, sad na začelju Evrope!

Nikada se nije dogodilo, kao u 2016. godini, da Srbija u tri uzrasne kategorije ne bude ni među osam najboljih selekcija na Evropskim prvenstvima. Šta je posledica rezultatskog fijaska?

Košarka 23.12.2016 | 17:45
Analiza: Šta je sa Srbima? Nekad najbolji na svijetu, sad na začelju Evrope!
Tri Evropska košarkaška prvenstva - tri debakla: Mlada reprezentacija Srbije završila je na 11. mestu, kadeti na 10. a juniori na 9. ili 10. Ko je kriv što se bivši šampioni Evrope i sveta, i redovni osvajači medalja na velikim takmičenjima u mlađim kategorijama, nalaze na evropskom začelju.

- Zatvorili smo vrata kuće mladih, sve je klasična posledica nerada. Jako dugo postoji problem, više od 10 godina, struka je izvetrela, pitam po kojim kriterijumima ljudi biraju selektore, zašto posvećenost mladim igračima nije iskrena. Ne sme da bude kalkulisanja sa roditeljima, menadžerima, predsednicima klubova... Ne krivim selektora juniora Milana Gurovića, ostavljen je sam sa svojom igračkom filosofijom i malo vremena sa nametnutim igračima. Ovo sve je jako neozbiljno, osramotili smo srpsku košarku, mlade ljude napravili smo gubitnicima, a činjenica je da su to veliki talenti. Novi predsednik KSS Predrag Danilović to mora da reši, jer to je rak rana u ovom trenutku naše košarke. On razume ovaj problem i brzo će tražiti izveštaje i odgovornost. Dakle, neko mora da snosi odgovornost, a najlakše je smeniti trenera. Obila nam se u glavu beogradizacija košarke, odgovornost je svih koji su uključeni u proces, jer mladi treba da su lekoviti za košarku.. Sigurno ne treba treneri da plate ceh, već potpredsednik KSS Rakočević i direktor Vladimir Kuzmanović - tvrdi za “Blic” Goran Grbović, legenda Partizana.

Dragan Jakovljević, trener poznat po radu sa mladima, ističe niz pogrešnih koraka mlađih selekcija.

- Slika je, nažalost, katastrofalna i tragična, doživeli smo rezultatski fijasko. Iako se 2015. već nazirao ovakav scenario, niko ništa nije preduzeo posle prošlogodišnjih kolapsa kadeta i juniora na Svetskom prvenstvu. Došlo se do još gore sutuacije i borbe za opstanak u A diviziji svih mladih selekcija, kao i katastrofalne činjenice da smo ostali i bez svetskih smotri juniora. Prvo su potrebne ostavke potpredsednika KSS Igora Rakočevića ili njegova smena od strane nadređenih a ne ponovo ostanak na poziciji odakle apsolutno pravi štetu usled neznanja, neiskustva i očigledno nedovoljnog radnog elena i etike... Kao i po vertikali kompletnog stručnog dela njegovih direktora, pomoćnika i poverenika po svim regionima... Očigledno da se ćerda i troši državni novac na razne treninge, okupljanja, a da rezultata nema.

Jakovljević otkriva probleme u juniorskom timu.

- Sa juniorima je sve bilo amaterski i nestručno osmišljeno. Od toga da se nisu okupljali do postavljenja selektora Gurovića koji je tada vodio klub Vršac, do komičnih ideja da se u Vršcu spremaju kandidati.  Pa, kada je on ostao bez seniorskih obaveza, bar su tu nelogičnost uklonili... Upozoravao sam da na vikend okupljaju kandidate iz nekoliko delova, da bar postoji elementarna uigranost, odnosi u timu, druženje, atmosfera, a da ne govorimo o pripremnim utakmicama bez kojih smo otišli na šampionat. Za Gurovića mi nije jasno zašto se uopšte prihvatio da vodi tim u ovakvim neozbiljnim i amaterski organizovanim pripremama od strane Rakočevića i Kuzmanovića. Igrači su odlični momci i veoma talentovani, neke od njih čeka velika karijera... Klubovi takođe snose deo krivice i odgovornosti jer moraju vise da rade i ranije u skladu sa talentom guraju igrače u vatru i na veliku scenu. Dovoljan je primer Luka Dončic koji sa 17 godina u Realu žari i pali po Evroligi. A Simanić i Radanov koji su ga lane pobeđivali sada su u zapećku - dodao je Jakovljević.

“Na teren a ne u fotelje”

- Gospodo u Savezu, izađite iz toplih fotelja, idite na teren, uđite u srž problema, približite se običnom i normalnom čoveku u Srbiji koji je se bavi košarkom jer ćemo ostati i bez ovo malo talenata i košarke što imamo. Ove probleme ćemo tek osetiti na seniorskim velikim takmičenjima a tada će biti kasno, jer ćemo se uljuljkati uspesima A reprezentacije za šta su zaslužni i oni koji su davno radili u Savezu - Varajić Kapičić, Radovanović, Babić - dodaje Jakovljević.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar