Видео - ЕЛ: Шокантна одлука судије Луиђија Ламонике!

Иако је и на успореном снимку могао да види како Диксон удара главом Вилбекина у лице, Ламоника га није искључио. Али јесте Моермана.

Кошарка 22.12.2016 | 11:15
Видео - ЕЛ: Шокантна одлука судије Луиђија Ламонике!
Узалуд је беснео тренер Дарушафаке, Дејвид Блат, први од тројице судија Луиђи Ламоника није ни помишљао да промени одлуку.

Иако је на успореном снимку, пре него што је поделио неколико техничких грешака, могао јасно да види шта се заправо догодило и због чега је настала гужва током меча 13. кола Евролиге између Фенербахчеа и Дарушафаке.

При резултату 30:28, на 4:02 до краја друге четвртине, сукобила су се двојица Американаца, 33-годишњи Боби Диксон и десет година млађи Скоти Вилбекин.

Слушајући Блатову наредбу о пресингу преко целог терена, Вилбекин се послужио старим баскеташким триком и држао Диксона за опрему у тренутку када је овај желео да се открије и прими лопту, а после кратког "навлачења" Диксон се "унео" у Вилбекина и потом га ударио челом у лице.



Без обзира да ли је био испровоциран или не, Диксон није заслужио само искључење са овог истанбулског дербија већ и казну Евролиге за наредне мечеве, али иако је мало вероватно да Италијан Ламоника, као и Шпанац Перез Пизаро и Грк Гонтас, нису одмах видели шта се догодило, за неверицу је да Диксона нису искључили после прегледања снимак.

Једини који је послат у свлачионицу био је још један Американац Ендрју Моерман из Дарушафаке, који је дошао да смирује и раздваја, али је то урадио с клупе односно утрчавши на терен што само по себи повлачи искључење код оваквих ситуација.

Међутим, и ту има "али", јер се на снимку види да је Блат био пријавио измену и да се Моерман спремао да уђе на терен, позивајући саиграча да напусти игру", па је питање да ли је у тренутку када је избила туча он био члан петорке на терену.

Ако је Ламоника у том случају само применио правила (мада је и тај детаљ могао да примети на поновљеном снимку), остаће мистерија због чега није искључен и Диксон, већ је само добио техничку грешку. Техничке су добили још клупа Дарушафаке, Јан Весели и сам Вилбекин, који је узалуд показивао где га је Диксон ударио.

Занимљиво је било и видети први разговор тренера Фенербахчеа, Жељка Обрадовића, и Диксона, где је омалени плеј показао трзајем главом свом тренеру шта је урадио, а "Жоц" као да се у том тренутку помирио са чињеницом да ће остати без стартног плеја до краја меча, што се није догодило.

Зашто? Зна само Ламоника, иначе један од најконтроверзнијих евролигашких судија, који годинама уназад уме да подели јавност спорним одлукама.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар