Video - EL: Šokantna odluka sudije Luiđija Lamonike!

Iako je i na usporenom snimku mogao da vidi kako Dikson udara glavom Vilbekina u lice, Lamonika ga nije isključio. Ali jeste Moermana.

Košarka 22.12.2016 | 11:15
Video - EL: Šokantna odluka sudije Luiđija Lamonike!
Uzalud je besneo trener Darušafake, Dejvid Blat, prvi od trojice sudija Luiđi Lamonika nije ni pomišljao da promeni odluku.

Iako je na usporenom snimku, pre nego što je podelio nekoliko tehničkih grešaka, mogao jasno da vidi šta se zapravo dogodilo i zbog čega je nastala gužva tokom meča 13. kola Evrolige između Fenerbahčea i Darušafake.

Pri rezultatu 30:28, na 4:02 do kraja druge četvrtine, sukobila su se dvojica Amerikanaca, 33-godišnji Bobi Dikson i deset godina mlađi Skoti Vilbekin.

Slušajući Blatovu naredbu o presingu preko celog terena, Vilbekin se poslužio starim basketaškim trikom i držao Diksona za opremu u trenutku kada je ovaj želeo da se otkrije i primi loptu, a posle kratkog "navlačenja" Dikson se "uneo" u Vilbekina i potom ga udario čelom u lice.



Bez obzira da li je bio isprovociran ili ne, Dikson nije zaslužio samo isključenje sa ovog istanbulskog derbija već i kaznu Evrolige za naredne mečeve, ali iako je malo verovatno da Italijan Lamonika, kao i Španac Perez Pizaro i Grk Gontas, nisu odmah videli šta se dogodilo, za nevericu je da Diksona nisu isključili posle pregledanja snimak.

Jedini koji je poslat u svlačionicu bio je još jedan Amerikanac Endrju Moerman iz Darušafake, koji je došao da smiruje i razdvaja, ali je to uradio s klupe odnosno utrčavši na teren što samo po sebi povlači isključenje kod ovakvih situacija.

Međutim, i tu ima "ali", jer se na snimku vidi da je Blat bio prijavio izmenu i da se Moerman spremao da uđe na teren, pozivajući saigrača da napusti igru", pa je pitanje da li je u trenutku kada je izbila tuča on bio član petorke na terenu.

Ako je Lamonika u tom slučaju samo primenio pravila (mada je i taj detalj mogao da primeti na ponovljenom snimku), ostaće misterija zbog čega nije isključen i Dikson, već je samo dobio tehničku grešku. Tehničke su dobili još klupa Darušafake, Jan Veseli i sam Vilbekin, koji je uzalud pokazivao gde ga je Dikson udario.

Zanimljivo je bilo i videti prvi razgovor trenera Fenerbahčea, Željka Obradovića, i Diksona, gde je omaleni plej pokazao trzajem glavom svom treneru šta je uradio, a "Žoc" kao da se u tom trenutku pomirio sa činjenicom da će ostati bez startnog pleja do kraja meča, što se nije dogodilo.

Zašto? Zna samo Lamonika, inače jedan od najkontroverznijih evroligaških sudija, koji godinama unazad ume da podeli javnost spornim odlukama.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar