“УНИС“ из Дервенте уништио Извозно - кредитну агенцију

Царински криминал у БиХ годинама царује. Фабрика цијеви „УНИС“ из Дервенте од 2011. до 2013. године увезла је око 65.700 тона репроматеријала који није прошао царинске процедуре, због чега је буџет БиХ оштећен за више од 15 милиона конвертибилних марака. У међувремену, „УНИС“ је за извоз робе добио и гаранције Извозно-кредитне агенције БиХ у износу од чак 80 милиона евра, који је премашио оснивачки капитал агенције. Када је „УНИС“ 2013. године запао у кризу и ова агенција од тада једва опстаје. Ко је за то одговоран – истражује посебна комисија Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 21.12.2016 | 16:00
“УНИС“ из Дервенте уништио Извозно - кредитну агенцију
Тим Групе за контролу Регионалног центра Бањалука у августу прошле године извршио је накнадну контролу једне од организационих јединица Управе за индиректно опорезивање БиХ. Ријеч је о царинском обвезнику - Фабрици цијеви „УНИС“ из Дервенте, чије је пословање за период од 2010. до 2015. године првобитно било предмет контроле Сектора за провођење прописа, а све с циљем утврђивања стварног чињеничног стања.

Приликом накнадне контроле, у сједишту „УНИС-а“ контролни тим извршио је увид у евиденцију која је вођена у предузећу, а која се односи на поступак обраде робе ради извоза, за шта је ово предузеће добило 50 одобрења од Групе за царинске поступке. У свим издатим одобрењима наведено је да је пријавна испостава царина Шамац, а да је отпусна надзорна испостава у Броду.

Иако је тако прописано, Група за царинске послове Регионалног центра Бањалука различито је наводила испоставу којој је требало да се подноси гаранција овлашћене банке ради обезбјеђења наплате индиректних пореза. Како се наводи у записнику о накнадној контроли, Царинска испостава Брод тврди да јој није достављена ниједна гаранција, због чега није могла да води евиденцију о томе.

„Сходно законским прописима, Царинска испостава Шамац као пријавна испостава требало је да води евиденцију задужења и раздужења гаранције увезеног репроматеријала, а потом је била обавезна да надзорном и излазном царинском уреду Брод доставља копије царинских пријава о уласку робе у унутрашњу обраду, што није учињено“, истакнуто је у записнику о накнадној контроли.

У записнику се даље наводи да је Царинска испостава Брод на захтјев Фабрике цијеви „УНИС“ из Дервенте више пута одобравала продужење рокова за раздужење царинског поступка обраде увезеног материјала. У захтјевима за продужење рока наведена је свјетска криза у металској индустрији, због чега извозник није раздужио топло ваљане траке.

„Супротно закону, Царинска испостава Брод одобравала је продужење рока задужења, иако није имала потпуне податке о количини увезене робе која је преостала за раздуживање, нити је имала податке о банкарској гаранцији, која покрива царински дуг до периода раздужења одобрења“, установљено је током контроле.

За плаћања царинског дуга, Фабрика цијеви “УНИС” обезбједила је гаранције Нове банке а.д. Бањалука ради осигурања наплате индиректних пореза. Те гаранције, као што се види у овом документу, више пута су продужаване, али је на крају извршена наплата царинског дуга.

Осим тих, “УНИС” је обезбједио и гаранције “Бобар” банке а.д. Бијељина, које су од 2010. до 2012. године, такође, више пута продужаване. Како се наводи у записнику о накнадној контроли, свим гаранцијама “Бобар банке" истекао је период важења.

“Током контроле није се могло доћи до података на основу којих би могли да се утврде разлози због којих Царинска испостава Шамац није благовремено затражила продужење рока нити је покренула поступак протеста по истеку рока важења гаранција “Бобар банке". Царинска испостава Шамац доставила је информацију да су евиденције о пријему банкарских гаранција уништене у поплави”, наводи контролни тим УИО БиХ.

Међутим, увидом у евиденцију фирме утврђено је да постоји одређена количина робе из 2011. и 2012. године која је пријављена за увоз, а није раздужена. Наиме, утврђено је да на залихама нема топло ваљане траке која је била предмет увоза, а у фирми „УНИС“ су потврдили да је цјелокупна нераздужена количина траке пребачена у производњу и да је пуштена у слободан промет без обављене царинске процедуре.

Зато је контролни тим направио табелу у којој је приказао количине нераздужене робе за коју нису плаћене дажбине приликом увоза.

„Из расположиве евиденције је утврђено да укупно 65.714 тона топло ваљане траке стављене у поступак унутрашње обраде није задужено кроз ниједно царински одобрено поступање или употребу, иако је рок за раздужење истекао. Укупни индиректни порези који нису обрачунати нити наплаћени за нераздужену количину увезене робе износе око 14.796.000 КМ, а износ обрачунате компензационе камате је око 553.000 КМ“, наглашено је у контролном извјештају.

Даље је утврђено да је “УНИС” у 2012. и 2013. години приликом увоза репроматеријала, као гаранцију за плаћање царинског дуга прилагао гаранције шпедитера “МЕРИДИАН” а.д. Бањалука, чији је основ настао у Царинској испостави Шамац. И те гаранције су продужаване, а у табеларном приказу се виде све активне банкарске гаранције, које од 2012. године, па ни до данас нису раздужене.

Руководиоци „УНИС-а“, који су присуствовали контроли, саопштили су да се процес производње у предузећу не одвија више од годину и по дана и да нису у могућности да предоче документацију, која је вођена у производним погонима.

Са или без те документације, утврђено је да је фирма „УНИС“ годинама радила противзаконито, а све у спрези са Управом за индиректно опорезивање БиХ, чији су руководиоци директно били упознати са тим криминалом, а ништа нису предузели.

И поред тог криминала, Фабрика цијеви „УНИС“ из Дервенте добила је и финансијску подршку Извозно-кредитне агенције БиХ која је, подсјећамо, формирана још 1996. године капиталом Свјетске банке да би стимулисала извоз, али сада једва преживљава.

Агенција је у финансијској дубиози од краја 2013. године, а првенствено због гаранција у износу од чак 80 милиона евра, које је дала “УНИС-у” из Дервенте. Када је та фирма запала у кризу и престала да измирује обавезе, сви кредитори одједном су од агенције затражили наплату. Како су гаранције премашиле чак и основни капитал агенције, она сада једва опстаје, јер има већи дуг од оснивачког капитала.

У рјешавање овог проблема укључила се и Парламентарна скупштина БиХ, која је формирала посебну истражну комисију за ту агенцију.

Важно је напоменути да је Извозно-кредитна агенција за давање гаранција „УНИС-у“ имала препоруку Владе Републике Српске, у вријеме када је премијер био Александар Џомбић.

У јуну ове године Џомбић је саслушан у Тужилаштву БиХ у предмету "Бобар банка". "Испитиван сам због случаја `Бобар банке`, а било је питања и у вези са фирмом УНИС из Дервенте", рекао је тада Џомбић.

Економска струка поручује да је овим озбиљно нарушен кредибилитет државе и да се издавање превисоких гаранција једној фирми мора детаљно истражити.



(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хе хе

21.12.2016 15:05

То да је криминал на сваком кораку, није више никаква вијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОБА

21.12.2016 15:34

Која је улога Војина Мијатовица у овом криминалу? Војин је кадар Драгана Цавица

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

21.12.2016 15:56

Царина, УИО...ко би то могао бити? "Нисам задовољан, мој лијепи директоре."

ОДГОВОРИТЕ