Тешко до рјешања о Уставном суду БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изразио је сумњу да ће бити постигнут заједнички став у вези са приједлогом закона о Уставном суду БиХ, али и противљење раду странаца у институцијама БиХ, па и у овој правосудној институцији.

Босна и Херцеговина 21.12.2016 | 13:00
Тешко до рјешања о Уставном суду БиХ
Он није желио коментарисати приједлог закона док га не види.

"То што су се два лидера /Драган/ Човић и /Милорад/ Додик сусрели - то је њихово право, не желим да причам о томе шта они мисле док то не видим. Прво желим да видим приједлог да бих могао да се изјасним", рекао је Иванић новинарима у Сарајеву.

Он сматра да се, генерално, даје превелики значај састанку Човића и Додика након којег је "речено да ће нешто бити".

"Мислим да неће бити ништа посебно. Велико је питање хоћемо ли имати заједнички приједлог, чак сумњам да ћемо имати заједнички приједлог закона, а дани пред нама ће то показати", рекао је Иванић.

Он је напоменуо да БиХ, док год има странце у институцијама и ОХР-у, неће добити статус кандидата, те да то није само његов став, већ и став који је, како каже, хиљаду пута чуо и од представника ЕУ.

"То јасно говори шта ја мислим о дугорочној судбини тих институција", рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Иванић је истакао да се Предсједништво БиХ неће бавити питањем именовања новог страног судије у Уставном суду БиХ.

"Предсједништво БиХ, док сам ја ту, неће се бавити питањем именовања новог страног судије, јер не можемо на то утицати. Ми можемо само формално то ставити на дневни ред, али не можемо донијети одлуку, нити то зауставити. Ако не могу донијети одлуку да нешто зауставим, а волио бих да могу, зашто би се онда бавио тиме. Нека о томе одлучују они који то сами раде, али без легитимитета Предсједништва", рекао је Иванић.

Он је додао да италијански судија нема подршку и да се о њему није разговарало у Предсједништву. "Мислим да је то јасан став", каже Иванић.

Када је ријеч о протестима Иванић је рекао да људи на тај начин желе да покажу незадовољство и да није случајно што се то догађа.

Он сматра да је то увод у окретање ка суштинским питањима стварног живота, а то су економија, животни стандард, а не теме шта је који лидер неке странке рекао.

"То што лидери причају да ће урадити, видјећемо хоће ли, а ја мислим да неће, а овакве ствари им служе да скрену пажњу са животних проблема и чињенице да људи тешко живе", рекао је Иванић.

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

разарач

21.12.2016 12:30

Дај Иванићу не држи теоретска предавања него се мало покрени.Само нешто причаш и попујеш а нигдје никаквог резултата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЛАДИ

21.12.2016 14:41

Професор да али универзитетски што значи доктор наука и не може га сваки дудук разумјети.

Name

ники

21.12.2016 12:41

Иваниц казе: ""То што лидери причају да ће урадити, видјећемо хоће ли, а ја мислим да неће, а овакве ствари им служе да скрену пажњу са животних проблема и чињенице да људи тешко живе", рекао је Иванић. "" Испада да он као није тај 'лидер' него би само да он оцјењује рад других и ако му одговара критикује х

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.12.2016 13:04

И мени се цини да се Иваниц понаса бас као универзитетски професор, оцјењује друге, а себе не види

Name

РавнаГора

21.12.2016 13:17

Бих је тамни вилајет коју је силом противправно НАТО створио...зато це пропасти ускоро....Зивјела РС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

21.12.2016 13:37

По свему судећи у тебе је мозак раван,уопште нема вијуга

Name

скептицан сам

21.12.2016 13:43

Знаци ти мислис да це Босна, која постоји од 13 вјека, тј. од прије доласка Турака пропасти, а РС која је настала прије свега 25 година, остати без обзира сто у РС увелико влада 'бјела куга', тј. из РС бјезе цак и Срби ??

Name

ре скептик

21.12.2016 14:49

Одавно нисам процитао бољи коментар

Name

Цврк

21.12.2016 13:37

Уставни суд це ријесити проблеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тактичар

21.12.2016 13:47

Неће се овај лако изјаснити , а нема ништа ни онако од њега неке вајде.Чини ми се да му је највећи политички домет у овој години био петодневни посјет Андори , што се тиче уставног суда она двојица кримоса поново предложише чини ми се 3 странца ал да нам не буду комшије.Можда контају да ће им бити лакше па ће као оно некад Црна Гора објавити рат Јапану ( Дал би то црногорци урадили да су им биле комшије питање је , то би могао могуће Фахро знати).Све пропали Треш политичари мафијаши и профитери.И поред свега једно морам овоме дебелом признати , нема ништа од промјене закона о уставном суду без консензуса и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прерацуноно се председник

21.12.2016 13:49

Није тацно да је теско ријесити проблем Уставног суда ЕНТИТЕТСКО ГЛАСАЊЕ И СТРАНЕ СУДИЈЕ ВАН, Али да ентитет мозе да ради ста хоце то је у Додиковим мислима, сто реце Милосевиц мало морген.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симпле

21.12.2016 14:16

Једноставно Младен, најједноставније. Дате ЈП за судије. Ал бас јавни. Онда те исте судије јавно дају своје каријере. И онлине гласање судске коморе рс, дистрикта и фбх. Кад се они изгласају, онда додати јос 3 цлана, Ром, Јевреј и независни. Ето рјесења. Сто компликујете ако хоцете праведност

ОДГОВОРИТЕ
Name

није бас 'симпле'

21.12.2016 14:41

Није бас 'симпле' јер нас цовјек вема лако мјења националнист/народност. Зар Емил Влаики није прво био Румун па онда преко ноци постао Хрват, зар Игор Радијциц прво није био Србин па кад је постала гузва за звања преко ноци постаде Црногорац. По уставу и свим законима нико ником не моза забранити да се изјасњава као јевреј, еским, тунгузанин, индијанац,...

Name

млади

21.12.2016 14:25

Да би ви сви разумјели господина Иванића треба још доста воде да протече Савом, Дунавом , Дрином. човјек је визионар и неће да прича оно што ви паметњаковићи хоћете да чујете.Ако вам је до туче на ливаду па се туците а оставите паметном човијеку да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам се

21.12.2016 14:45

А СТА КОНКРЕТНО РАДИ тај 'паметни цовјек' осим сто свако мало обилази своју породицу коју је склонио на сигурно у Лондон, а он 'гастарбајтерисе' у Босни. Де наведи бар једну паметну ствар коју је Иваниц урадио у ове двије године одкад је српски цлан предсједниства БХ

Name

млади

21.12.2016 14:57

Ти све знаш па провјери.

Name

слазем се

21.12.2016 14:33

Нетребју нам стране судије нетреба нам охр нетребају нам ентитети ни кантони нетреба нам троглаво предсједниство етреба нам 3 полиције.ниста нам од овога не треба али неко би узимао ста му пасе а неби оно сто му не пасе.Али ово су теме замазивања оцију граданима.Нама треба прави суд и тузиластво да говнааре похапси имовину одузме и посаље на дугогодисње робије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

21.12.2016 17:22

СТА ЈЕ ПРИМАС ПЛАТУ ОД БИХ А РАДИС ЗА ДОДИКОВИЦА

ОДГОВОРИТЕ