ВИДЕО: Евроазијски тунел, 106 метара испод мора!

Евроазијски тунел који спаја европску и азијску страну Истанбула дуг је 5,4 километра а путовање између два континента скратиће са 100 на свега 15 минута.

Свијет 20.12.2016 | 23:10
ВИДЕО: Евроазијски тунел, 106 метара испод мора!
Подводни тунел који ће знатно скратити трајање путовања за возила из дијела Истанбула на азијској страни до дијела града на европској страни отворен је данас у присуству предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, премијера и других званичника као и великог броја грађана.

Двоетажни тунел испод дна мора дуг је 5,4 километара, а укупна дужина пројекта износи 14,6 километара.

Проширени су путеви на појединим дионицама, а изграђене су и раскрснице, подвожњаци и надвожњаци.

Тиме што су проширени путеви на улазу и излазу тунела, саобраћај је додатно растерећен, а и допринијеће очувању околине, јер ће дионица Казлицесме-Гозтепе бити најкраћа па ће самим тим бити мања емисија штетних гасова, а и трошкова одржавања возила.

Пројекат је реализован по моделу БОТ (буилд-операте-трансфер) а његова је вриједност 1,2 милијарде долара. Око 960 милиона обезбијеђено је кроз међународне кредите, а преостали износ финансирали су носиоци пројекта, Yапı Меркези и СК Е & К.

На пројекту су радили истакнути свјетски инжињери, а има и развијени систем за сигуран и непрекидан цјелодневни саобраћај. Осим тога, тунел је захваљујући савременој технологији и методама изграђен на такав начин да неће бити под утицајем ризика од потреса и цунамија.

Такође, биће погодан за кориштење и током неповољних временских прилика. Истовремено због високих сигурносних карактеристика, може бити кориштен као склониште.

Свака тачка тунела бит ће надгледана 24 сата дневно, а савремена инфраструктура биљежиће брзину кретања возила.Фото: ЕПА/ТУРКИСХ ПРЕСИДЕНТ ПРЕСС ОФФИЦЕ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кики

21.12.2016 13:05

Види Ердогана у комбију.опет несто сверца.

ОДГОВОРИТЕ