VIDEO: Evroazijski tunel, 106 metara ispod mora!

Evroazijski tunel koji spaja evropsku i azijsku stranu Istanbula dug je 5,4 kilometra a putovanje između dva kontinenta skratiće sa 100 na svega 15 minuta.

Svijet 20.12.2016 | 23:10
VIDEO: Evroazijski tunel, 106 metara ispod mora!
Podvodni tunel koji će znatno skratiti trajanje putovanja za vozila iz dijela Istanbula na azijskoj strani do dijela grada na evropskoj strani otvoren je danas u prisustvu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, premijera i drugih zvaničnika kao i velikog broja građana.

Dvoetažni tunel ispod dna mora dug je 5,4 kilometara, a ukupna dužina projekta iznosi 14,6 kilometara.

Prošireni su putevi na pojedinim dionicama, a izgrađene su i raskrsnice, podvožnjaci i nadvožnjaci.

Time što su prošireni putevi na ulazu i izlazu tunela, saobraćaj je dodatno rasterećen, a i doprinijeće očuvanju okoline, jer će dionica Kazlicesme-Goztepe biti najkraća pa će samim tim biti manja emisija štetnih gasova, a i troškova održavanja vozila.

Projekat je realizovan po modelu BOT (build-operate-transfer) a njegova je vrijednost 1,2 milijarde dolara. Oko 960 miliona obezbijeđeno je kroz međunarodne kredite, a preostali iznos finansirali su nosioci projekta, Yapı Merkezi i SK E & K.

Na projektu su radili istaknuti svjetski inžinjeri, a ima i razvijeni sistem za siguran i neprekidan cjelodnevni saobraćaj. Osim toga, tunel je zahvaljujući savremenoj tehnologiji i metodama izgrađen na takav način da neće biti pod uticajem rizika od potresa i cunamija.

Takođe, biće pogodan za korištenje i tokom nepovoljnih vremenskih prilika. Istovremeno zbog visokih sigurnosnih karakteristika, može biti korišten kao sklonište.

Svaka tačka tunela bit će nadgledana 24 sata dnevno, a savremena infrastruktura bilježiće brzinu kretanja vozila.



Foto: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kiki

21.12.2016 12:05

Vidi Erdogana u kombiju.opet nesto sverca.

ODGOVORITE