"Славагастро" у знаку семберских обичаја

На привредо-туристичкој манифестацији "Славагастро", коју је у Хотелу "Палас" у Београду организовала Туристичка групација за југоистичну Европу "Сацен интернационал" Удружење жена "Бијели анђео" из Дворова код Бијељине имало је запажео учешће представљањем славских обичаја у Семберији.

Република Српска 20.12.2016 | 09:49
"Славагастро" у знаку семберских обичаја
"Славгастро" одржан је по двадесет и први пут, а циљ је био да афирмише српске крсне славе и православне обичаје везане за њих. Удружење жена "Бијели анђео" из Дворова представио је обичај везане за крсну славу Свети Георгије на семберски начин, али и обиљежавање крсне славе у другим крајевима БиХ.

- Велики број домаћинстава, која су послије ратних сукоба у БиХ, нашла уточиште у Дворовима, поријеклом из централне Босне, Крајине и других крајева, већ су се саживила с нама и заједно радимо, па смо у Београду показали како и они упражњавају своје обичаје - рекла је предсједник "Бијелог анђела" Радинка Тодић.

На овогодишњем "Славагастру" представљени су славски обичаји са Златибора, из Војводине, Шумадије, Београда и других крајева Србије.

Удружење жена "Бијели анђео" био је једини представник Републике Српске на овој престижној манифестацији. Њихов наступ био је најзанимљивији, а штанд најпосјећенији, па им је зато "Сацен интернационал" уручио значајна признања, међу којима и копију најпознатије српске иконе из манастира Милешева, по којој су жене из Дворова назвале своје удружење.

Иначе, наступом у Београду дворовански "Бијели анђео" завршио је овогодишњу веома успјешну активност на популаризацији обичаја и његовању културне баштине у Семберији, учествујући на бројним манифестцијама у Републици Српској и у земљама овога дијела Европе.

Поред осталог, Дворовљанке су организатори и традиционалне културне манифестације "Семберско сијело" на којој се ове године окупило више од триста чланица удружења жена из Српске, Србије и Хрватске.

(БН телевизија)