"Slavagastro" u znaku semberskih običaja

Na privredo-turističkoj manifestaciji "Slavagastro", koju je u Hotelu "Palas" u Beogradu organizovala Turistička grupacija za jugoističnu Evropu "Sacen internacional" Udruženje žena "Bijeli anđeo" iz Dvorova kod Bijeljine imalo je zapažeo učešće predstavljanjem slavskih običaja u Semberiji.

Republika Srpska 20.12.2016 | 09:49
"Slavagastro" u znaku semberskih običaja
"Slavgastro" održan je po dvadeset i prvi put, a cilj je bio da afirmiše srpske krsne slave i pravoslavne običaje vezane za njih. Udruženje žena "Bijeli anđeo" iz Dvorova predstavio je običaj vezane za krsnu slavu Sveti Georgije na semberski način, ali i obilježavanje krsne slave u drugim krajevima BiH.

- Veliki broj domaćinstava, koja su poslije ratnih sukoba u BiH, našla utočište u Dvorovima, porijeklom iz centralne Bosne, Krajine i drugih krajeva, već su se saživila s nama i zajedno radimo, pa smo u Beogradu pokazali kako i oni upražnjavaju svoje običaje - rekla je predsjednik "Bijelog anđela" Radinka Todić.

Na ovogodišnjem "Slavagastru" predstavljeni su slavski običaji sa Zlatibora, iz Vojvodine, Šumadije, Beograda i drugih krajeva Srbije.

Udruženje žena "Bijeli anđeo" bio je jedini predstavnik Republike Srpske na ovoj prestižnoj manifestaciji. Njihov nastup bio je najzanimljiviji, a štand najposjećeniji, pa im je zato "Sacen internacional" uručio značajna priznanja, među kojima i kopiju najpoznatije srpske ikone iz manastira Mileševa, po kojoj su žene iz Dvorova nazvale svoje udruženje.

Inače, nastupom u Beogradu dvorovanski "Bijeli anđeo" završio je ovogodišnju veoma uspješnu aktivnost na popularizaciji običaja i njegovanju kulturne baštine u Semberiji, učestvujući na brojnim manifestcijama u Republici Srpskoj i u zemljama ovoga dijela Evrope.

Pored ostalog, Dvorovljanke su organizatori i tradicionalne kulturne manifestacije "Sembersko sijelo" na kojoj se ove godine okupilo više od trista članica udruženja žena iz Srpske, Srbije i Hrvatske.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar