Уводе порез на сунце и лијеп поглед

Португалија ће власницима кућа с лепим погледом и богатом осунчаношћу наметнути нову дажбину, повећавајући им пореску основицу, објавили су у Службеном гласнику

Свијет 19.12.2016 | 19:25
Уводе порез на сунце и лијеп поглед
Порез на такве куће и станове ће тиме бити повећан до 20 одсто у случају када кућа или стан има леп поглед, за шта се до сада плаћало пет одсто што је већ изазивало гнев удружења потрошача и власника.

"Све указује на то да ће следећи корак бити да се опорезује кисеоник који удишемо", рекао је председник Удружења власника некретнина Португалије Антонио Фариас Маркес.

"Одлучно смо против тих мера јер се заснивају на субјективном критеријуму. Поглед из куће може се различито оцењивати", рекао је за АФП Ернесто Пинто, стручњак за порез из Удружења потрошача ДЕЦО. С друге стране, власници кућа из којих се види неко гробље или индустријско постројење, добиће смањење пореза на имовину до 10 одсто, а до сада је то било пет процената.

У почетку ће повећање важити за све стамбене некретнине које су предмет пореза на имовину, а потом ће се ограничити само на куће скупље од 250.000 евра, што је резултат амандмана посланика Комунистичке странке.

Повећање пореске основице је уведено "на основу критеријума социјалне правде", тврди Жоао Галамбаш, портпарол владајуће Социјалистичке партије.

"Несхватљиво је да неко ко живи у подруму и неко ко станује на спрату изнад, са одличним погледом, плаћају потпуно исти порез", истакао је он.

Извор: Бета

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пендула

19.12.2016 22:22

Склоните овај цланак под хитно док Додик није ово процито!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А да ли це...

21.12.2016 21:55

... ста дати ономе ко зиви у суми или негде слицно и нема никакав "поглед".

ОДГОВОРИТЕ