Uvode porez na sunce i lijep pogled

Portugalija će vlasnicima kuća s lepim pogledom i bogatom osunčanošću nametnuti novu dažbinu, povećavajući im poresku osnovicu, objavili su u Službenom glasniku

Svijet 19.12.2016 | 19:25
Uvode porez na sunce i lijep pogled
Porez na takve kuće i stanove će time biti povećan do 20 odsto u slučaju kada kuća ili stan ima lep pogled, za šta se do sada plaćalo pet odsto što je već izazivalo gnev udruženja potrošača i vlasnika.

"Sve ukazuje na to da će sledeći korak biti da se oporezuje kiseonik koji udišemo", rekao je predsednik Udruženja vlasnika nekretnina Portugalije Antonio Farias Markes.

"Odlučno smo protiv tih mera jer se zasnivaju na subjektivnom kriterijumu. Pogled iz kuće može se različito ocenjivati", rekao je za AFP Ernesto Pinto, stručnjak za porez iz Udruženja potrošača DECO. S druge strane, vlasnici kuća iz kojih se vidi neko groblje ili industrijsko postrojenje, dobiće smanjenje poreza na imovinu do 10 odsto, a do sada je to bilo pet procenata.

U početku će povećanje važiti za sve stambene nekretnine koje su predmet poreza na imovinu, a potom će se ograničiti samo na kuće skuplje od 250.000 evra, što je rezultat amandmana poslanika Komunističke stranke.

Povećanje poreske osnovice je uvedeno "na osnovu kriterijuma socijalne pravde", tvrdi Žoao Galambaš, portparol vladajuće Socijalističke partije.

"Neshvatljivo je da neko ko živi u podrumu i neko ko stanuje na spratu iznad, sa odličnim pogledom, plaćaju potpuno isti porez", istakao je on.

Izvor: Beta

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pendula

19.12.2016 23:22

Sklonite ovaj clanak pod hitno dok Dodik nije ovo procito!

ODGOVORITE
Name

A da li ce...

21.12.2016 22:55

... sta dati onome ko zivi u sumi ili negde slicno i nema nikakav "pogled".

ODGOVORITE