Видео, 2016. година - Мото ГП звијезде падалице: Смрт и 1.062 удеса краљевских мотоциклиста...

У 2016. Мото ГП асови су имали рекордан број удеса. Погледајте неке од њих...

Остали спортови 20.12.2016 | 22:50
Видео, 2016. година - Мото ГП звијезде падалице: Смрт и 1.062 удеса краљевских мотоциклиста...
Од њих се леди крв у жилама. Ултимативни страх паралише свакога када их погледа, а због чега се Мото ГП тркачи сматрају најнеустрашивијим спортистима веома је лако закључити. Укратко, на 18 гран при трка 2016. мотоциклисти краљевске серије имали су највише падова у историји. Чак 1.062 пада било је укупно у ГП класама укључујући и Мото 2 и Мото 3 категорију...

Чак 288 удеса десило се у Мото ГП категорији, а то је у просеку 16 падова по трци. Мисли ли неко да је то мало? Е, па нека се не заварава, јер 2015. се падало у просеку 12 пута по једном гран прију. Међутим, највише инцидената у овој сезони било је у Мото 2 класи у којој бележимо 364 инцидентне ситуације. Када је реч о Мото 3 конкуренцији имали смо око 20 падова по једној трци, односно укупно 410 удеса у минулој сезони.

Шта мислите ко је међу неславним коловођама по броју падова уколико се ослонимо искључиво на податке из краљевске, односно Мото ГП серије? Нико други до Марк Маркез, светски шампион! Он је пао чак 17. пута са своје „хонде“! Кал Крачлоу је ипак највећа „звезда падалица“, се слупао чак 26 пута, а ни Џек Милер не заостаје са 25 грозоморних превртања по асфалту!

Сетимо се и погибије Луиса Салома који је трагично изгубио живот 3. јуна током слободног тренинга на стази у Каталуња Барселони. Кобна је била 12. кривина у којој се и десио удес. Истрага покренута одмах након несреће недвосмислено указује да је технички све било исправно, односно да у извештају Луиса Гомеза, не постоје никакве неразјашњене околности у вези са техничким детаљима који су могли утицати на излетање са стазе. Како то обично бива, а и како би другачије колегијалност и тужан повод због ове трагедије изазвао је да Валентино Роси и Марк Маркез коначно пруже руку један другом. Није да не би било лепо да су то учинили другим, лепшим поводом!

Не заборавимо ни на удес Лориса База и Пола Еспаргара који само  пуком срећом није окончан трагичним исходом.

Наиме, они су се слупали после после контакта одмах након старта трке у Силверстоуну, и то у другој кривини. Еспаргаро и Баз су покушали да претекну Данила Петрућија, па је због гужве дошло до несреће која је у први мах деловала поприлично застрашујуће.

На крају, а уместо закључка подсетимо да су падали и Хорхе Лоренцо, али и италијански Доктор, Валентино Роси који је чак иако то не спада у удесе успео да запали своју „јамаху“ на чувеном Муђелу окићеном жутим заставама са стартним бројем 46. Наравно, то је нека друга, дуга прича...



Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар