Video, 2016. godina - Moto GP zvijezde padalice: Smrt i 1.062 udesa kraljevskih motociklista...

U 2016. Moto GP asovi su imali rekordan broj udesa. Pogledajte neke od njih...

Ostali sportovi 20.12.2016 | 22:50
Video, 2016. godina - Moto GP zvijezde padalice: Smrt i 1.062 udesa kraljevskih motociklista...
Od njih se ledi krv u žilama. Ultimativni strah parališe svakoga kada ih pogleda, a zbog čega se Moto GP trkači smatraju najneustrašivijim sportistima veoma je lako zaključiti. Ukratko, na 18 gran pri trka 2016. motociklisti kraljevske serije imali su najviše padova u istoriji. Čak 1.062 pada bilo je ukupno u GP klasama uključujući i Moto 2 i Moto 3 kategoriju...

Čak 288 udesa desilo se u Moto GP kategoriji, a to je u proseku 16 padova po trci. Misli li neko da je to malo? E, pa neka se ne zavarava, jer 2015. se padalo u proseku 12 puta po jednom gran priju. Međutim, najviše incidenata u ovoj sezoni bilo je u Moto 2 klasi u kojoj beležimo 364 incidentne situacije. Kada je reč o Moto 3 konkurenciji imali smo oko 20 padova po jednoj trci, odnosno ukupno 410 udesa u minuloj sezoni.

Šta mislite ko je među neslavnim kolovođama po broju padova ukoliko se oslonimo isključivo na podatke iz kraljevske, odnosno Moto GP serije? Niko drugi do Mark Markez, svetski šampion! On je pao čak 17. puta sa svoje „honde“! Kal Kračlou je ipak najveća „zvezda padalica“, se slupao čak 26 puta, a ni Džek Miler ne zaostaje sa 25 grozomornih prevrtanja po asfaltu!

Setimo se i pogibije Luisa Saloma koji je tragično izgubio život 3. juna tokom slobodnog treninga na stazi u Katalunja Barseloni. Kobna je bila 12. krivina u kojoj se i desio udes. Istraga pokrenuta odmah nakon nesreće nedvosmisleno ukazuje da je tehnički sve bilo ispravno, odnosno da u izveštaju Luisa Gomeza, ne postoje nikakve nerazjašnjene okolnosti u vezi sa tehničkim detaljima koji su mogli uticati na izletanje sa staze. Kako to obično biva, a i kako bi drugačije kolegijalnost i tužan povod zbog ove tragedije izazvao je da Valentino Rosi i Mark Markez konačno pruže ruku jedan drugom. Nije da ne bi bilo lepo da su to učinili drugim, lepšim povodom!

Ne zaboravimo ni na udes Lorisa Baza i Pola Espargara koji samo  pukom srećom nije okončan tragičnim ishodom.

Naime, oni su se slupali posle posle kontakta odmah nakon starta trke u Silverstounu, i to u drugoj krivini. Espargaro i Baz su pokušali da preteknu Danila Petrućija, pa je zbog gužve došlo do nesreće koja je u prvi mah delovala poprilično zastrašujuće.

Na kraju, a umesto zaključka podsetimo da su padali i Horhe Lorenco, ali i italijanski Doktor, Valentino Rosi koji je čak iako to ne spada u udese uspeo da zapali svoju „jamahu“ na čuvenom Muđelu okićenom žutim zastavama sa startnim brojem 46. Naravno, to je neka druga, duga priča...



Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar