Српска од 'Сеа Аира' тражи појашњења

Надлежне власти Републике Српске затражиће од "Сеа Аира", компаније која би на прољеће жељела да започне с летовима ка Европи са бањалучког аеродрома, да објасни наводе о проблемима у ранијем пословању и евентуалним судским споровима, али неће прекинути започете разговоре.

Република Српска 17.12.2016 | 16:08
 Српска од 'Сеа Аира' тражи појашњења
Како су рекли у Министарству саобраћаја и веза Српске, упознати су с медијским написима о компанији, али кажу да не желе да коментаришу спекулације, пишу Независне новине.

"Планирано је да се сљедећи састанак с представницима ове компаније одржи у јануару, када ћемо разговарати о свим отвореним питањима која би могла утицати на потенцијалну сарадњу", навели су у Министарству.

Мирослав Јањић, директор бањалучког аеродрома, каже да није изненађен медијским написима и да је и сам чуо за сличне наводе. Рекао је да је његова обавеза да сваког саслуша.

"Наша жеља је да развијамо авионски саобраћај па је тиме и обавеза да саслушамо сваког понуђача. Нажалост, оно што смо ми и што сте ви сазнали кроз ваше истраживање не иде у прилог позитивном рјешењу ове ситуације, али нећемо још да ставимо тачку, наставићемо да разговарамо", рекао је Јањић.

Истакао је, пишу Независне, да ће затражити појашњења у вези са свим наводима и о моделу пословања, те да ће у уговор о сарадњи, ако он буде потписан, бити уграђене и одређене гаранције.

Јањић је додао да је Бањалука у прошлости пропустила шансе да развије свој аеродром и да су неке прилике које су раније биле понуђене сада изгубљене.

"Сасвим је сигурно да Бањалука заслужује много озбиљнији саобраћај од постојећег. Гашење ваздушног саобраћаја је, према мом мишљењу, потпуно недопустиво. Данас размишљати о животу овог простора без озбиљног ваздушног саобраћаја није нормално. Мора се Република Српска стратешки опредијелити у том правцу", истакао је он.

Једна од могућности је, како је истакао, развој нискобуџетног саобраћаја, док би друга могућност била развијање линијског саобраћаја, те је истакао да ће врло брзо бити донесена одлука за који ће се опедијелити.

Међутим, и у једном и у другом случају, како је навео, вјероватно ће бити потребно понудити одређене субвенције, те да је то нешто о чему одлуку мора донијети виши ауторитет.

У Министарству, пак, кажу да би одлуку о евентуалним субвенцијама једино могла донијети Влада Републике Српске.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, каже да град нема никакву надлежност над аеродромом, те да је то републичка фирма која се налази на територији друге општине.

"Једино што град има с тим је да плаћа Ватрогасну јединицу у годишњем износу од око 800.000 марака и досад остварени расход у износи око 5,5 милона марака. То је само трошак за град за који нема никакве основе", истакао је Радојичић, који сматра да се овај вид саобраћаја може побољшати само уз проналажење одређених страних компанија које би у томе нашле свој интерес.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Српске, који је раније био министар саобраћаја и веза Републике Српске, каже да није укључен у преговоре, те да је то ствар преговарача.

Александар Лаловић, портпарол Дирекције за цивилну ваздушну пловидбу БиХ, наводи да ће "Сеа Аир" морати тражити дозволу од њих прије успостављања летова, али да досад то још нису учинили.

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Летимо,мозда.

17.12.2016 15:22

Исхитрени покусај неспособни политицара да озиве умируци аеродром. Овакви слуцајеви се обицно заврсавају неславно,тј. порески обвезници РС плате неку остету сумњивим компанијама које имају само адресу на сандуцету у И.Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

17.12.2016 15:43

Шта проблем? Пилоти су преживјеле камиказе а грунф саставља летјелице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема даље

17.12.2016 16:57

Из медија сазнали да та компанија није на добром гласу. Још само да у медијима прочитају и шта да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ефеј

17.12.2016 20:23

Ресорни министар Трниниц је висе него недорастао и неспособан да би и одговорио квалитетно, а посебно да несто уради несто корисно. Али је изузетно способан да фирма његовог сина угради ограду на аутопуту Добој - БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

17.12.2016 20:46

Реално гледано то треба затворити и ту једну линију која има,ако има, пребацит у СА или ТЗ. С тиме би Српска устедјела 5 милиона годисње. Није то никаква срамаота, Свицарци су бацали паре годисње око 200 милиона у минус и онда су то продали Луфтханси. Сwисс Аир је био име и фирма,овде се ради о аеродрому ал оба слуцаја су на дрзавним јаслама. Једноставно, сто није профитабилно а дрзавно-кљуц у браву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

17.12.2016 23:58

Поента је да су и сарајевски и тузлански аеродром нерентабилни, на силу угурани, и дозивјеце судбину као аирбосна. Висе од 50% становниства гравитира Београду и треба тезити градњи брзих путева ка Србији. Остали су ослоњени на Загреб и то су факти...

Name

Напредна Српска

18.12.2016 09:05

Засто затворити аеродром који има перспективу? Реално је промијенити менадзмент. Доказали су да немају благе везе о том послу. Медјутим корупција то не дозвољава, све це унистити али са свог пута скренути неце.

Name

18.12.2016 11:08

Ко има перспективу??? Као и Тузла само за Wиззаир. Далеко од реалности, ма колико био патриота

Name

Оцито

18.12.2016 13:52

Аеродрому Бањалука је потребно дубинско цисцење.

ОДГОВОРИТЕ