Srpska od 'Sea Aira' traži pojašnjenja

Nadležne vlasti Republike Srpske zatražiće od "Sea Aira", kompanije koja bi na proljeće željela da započne s letovima ka Evropi sa banjalučkog aerodroma, da objasni navode o problemima u ranijem poslovanju i eventualnim sudskim sporovima, ali neće prekinuti započete razgovore.

Republika Srpska 17.12.2016 | 16:08
 Srpska od 'Sea Aira' traži pojašnjenja
Kako su rekli u Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske, upoznati su s medijskim napisima o kompaniji, ali kažu da ne žele da komentarišu spekulacije, pišu Nezavisne novine.

"Planirano je da se sljedeći sastanak s predstavnicima ove kompanije održi u januaru, kada ćemo razgovarati o svim otvorenim pitanjima koja bi mogla uticati na potencijalnu saradnju", naveli su u Ministarstvu.

Miroslav Janjić, direktor banjalučkog aerodroma, kaže da nije iznenađen medijskim napisima i da je i sam čuo za slične navode. Rekao je da je njegova obaveza da svakog sasluša.

"Naša želja je da razvijamo avionski saobraćaj pa je time i obaveza da saslušamo svakog ponuđača. Nažalost, ono što smo mi i što ste vi saznali kroz vaše istraživanje ne ide u prilog pozitivnom rješenju ove situacije, ali nećemo još da stavimo tačku, nastavićemo da razgovaramo", rekao je Janjić.

Istakao je, pišu Nezavisne, da će zatražiti pojašnjenja u vezi sa svim navodima i o modelu poslovanja, te da će u ugovor o saradnji, ako on bude potpisan, biti ugrađene i određene garancije.

Janjić je dodao da je Banjaluka u prošlosti propustila šanse da razvije svoj aerodrom i da su neke prilike koje su ranije bile ponuđene sada izgubljene.

"Sasvim je sigurno da Banjaluka zaslužuje mnogo ozbiljniji saobraćaj od postojećeg. Gašenje vazdušnog saobraćaja je, prema mom mišljenju, potpuno nedopustivo. Danas razmišljati o životu ovog prostora bez ozbiljnog vazdušnog saobraćaja nije normalno. Mora se Republika Srpska strateški opredijeliti u tom pravcu", istakao je on.

Jedna od mogućnosti je, kako je istakao, razvoj niskobudžetnog saobraćaja, dok bi druga mogućnost bila razvijanje linijskog saobraćaja, te je istakao da će vrlo brzo biti donesena odluka za koji će se opedijeliti.

Međutim, i u jednom i u drugom slučaju, kako je naveo, vjerovatno će biti potrebno ponuditi određene subvencije, te da je to nešto o čemu odluku mora donijeti viši autoritet.

U Ministarstvu, pak, kažu da bi odluku o eventualnim subvencijama jedino mogla donijeti Vlada Republike Srpske.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kaže da grad nema nikakvu nadležnost nad aerodromom, te da je to republička firma koja se nalazi na teritoriji druge opštine.

"Jedino što grad ima s tim je da plaća Vatrogasnu jedinicu u godišnjem iznosu od oko 800.000 maraka i dosad ostvareni rashod u iznosi oko 5,5 milona maraka. To je samo trošak za grad za koji nema nikakve osnove", istakao je Radojičić, koji smatra da se ovaj vid saobraćaja može poboljšati samo uz pronalaženje određenih stranih kompanija koje bi u tome našle svoj interes.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Srpske, koji je ranije bio ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, kaže da nije uključen u pregovore, te da je to stvar pregovarača.

Aleksandar Lalović, portparol Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH, navodi da će "Sea Air" morati tražiti dozvolu od njih prije uspostavljanja letova, ali da dosad to još nisu učinili.

(Nezavisne novine)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Letimo,mozda.

17.12.2016 15:22

Ishitreni pokusaj nesposobni politicara da ozive umiruci aerodrom. Ovakvi slucajevi se obicno zavrsavaju neslavno,tj. poreski obveznici RS plate neku ostetu sumnjivim kompanijama koje imaju samo adresu na sanducetu u I.Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

17.12.2016 15:43

Šta problem? Piloti su preživjele kamikaze a grunf sastavlja letjelice.

ODGOVORITE
Name

Nema dalje

17.12.2016 16:57

Iz medija saznali da ta kompanija nije na dobrom glasu. Još samo da u medijima pročitaju i šta da rade.

ODGOVORITE
Name

Efej

17.12.2016 20:23

Resorni ministar Trninic je vise nego nedorastao i nesposoban da bi i odgovorio kvalitetno, a posebno da nesto uradi nesto korisno. Ali je izuzetno sposoban da firma njegovog sina ugradi ogradu na autoputu Doboj - BL

ODGOVORITE
Name

Zero

17.12.2016 20:46

Realno gledano to treba zatvoriti i tu jednu liniju koja ima,ako ima, prebacit u SA ili TZ. S time bi Srpska ustedjela 5 miliona godisnje. Nije to nikakva sramaota, Svicarci su bacali pare godisnje oko 200 miliona u minus i onda su to prodali Lufthansi. Swiss Air je bio ime i firma,ovde se radi o aerodromu al oba slucaja su na drzavnim jaslama. Jednostavno, sto nije profitabilno a drzavno-kljuc u bravu.

ODGOVORITE
Name

4s

17.12.2016 23:58

Poenta je da su i sarajevski i tuzlanski aerodrom nerentabilni, na silu ugurani, i dozivjece sudbinu kao airbosna. Vise od 50% stanovnistva gravitira Beogradu i treba teziti gradnji brzih puteva ka Srbiji. Ostali su oslonjeni na Zagreb i to su fakti...

Name

Napredna Srpska

18.12.2016 09:05

Zasto zatvoriti aerodrom koji ima perspektivu? Realno je promijeniti menadzment. Dokazali su da nemaju blage veze o tom poslu. Medjutim korupcija to ne dozvoljava, sve ce unistiti ali sa svog puta skrenuti nece.

Name

4s

18.12.2016 11:08

Ko ima perspektivu??? Kao i Tuzla samo za Wizzair. Daleko od realnosti, ma koliko bio patriota

Name

Ocito

18.12.2016 13:52

Aerodromu Banjaluka je potrebno dubinsko ciscenje.

ODGOVORITE