Ко је крив што су дјеца спалила бескућника?

Након трагедије у Новом Саду када је у стравичним мукама жив изгорео бескућник Драгутин Тодорчевић, а за чију смрт је осумњичен дванаестогодишњи дечак, читава Србија поставља једно питање - ко је крив? Иако су надлежни органи издали званично саопштење у коме се наводи да су утврђени пропусти у раду новосадског Центра за социјални рад, и даље није јасно ко ће због овог злочина одговарати.

Србија 17.12.2016 | 08:49
Ко је крив што су дјеца спалила бескућника?
После инцидента који се догодио иза једне локалне породице у новосадском Булевару Ослобођења, извршен је ванредни надзор у Центру за социјални рад где су инспектори Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања утврдили да је било пропуста у раду те установе.

Инспектори су закључили да су стручњаци Центра за социјални рад направили пропуст у организовању заштите једног малолетника коме није обезбеђен адекватан третман и благовремено издвајање из породице.

Увидом у досије другог виновника инцидента инспектори су утврдили да су надлежни Центра за социјални рад имали објективних тешкоћа у спровођењу поступка његовог издвајања из породице те да оно није обављено. Како сазнаје ''Блиц'', надлежни из Центра за социјални рад нису могли да ступе у контакт са родитељима тог малолетника јер су се стално селили те нису могли да их лоцирају.

Трећи виновник инцидента штићеник је Установе за децу и омладину без родитељског старања у Сремској Каменици (Дечије село ''Др Милорад Павловић) где су дежурни обавестили Центар за социјални рад да малолетник није дошао из школе дана када се десила несрећа те да је током ноћи без дозволе био ван установе.

Након утврђивања тих чињеница, инспектори су закључили да су надлежни у Дечијем селу поступили по процедури.

Како нам је речено у надлежном Секретаријату, ванредним надзором утврђено је и да Центар за социјални рад није поседовао ни протокол за поступање у ванредним ситуацијама попут ове, а то је тој институцији Министарство наложило да уради још 21. новембра текуће године.

Директорка: Центар није могао да надзире дечаке 24 сата дневно

Директорица Центра за социјални рад Добрила Чачија каже за ''Блиц'' да су извештај инспекције прихватили као нешто што је објективна околност те да не жели да коментарише како ће одговорни у тој установи бити процесуирани.

"Важно је истаћи да Центар није могао да врши надзор над тим дечацима 24 сата дневно зато што су били под родитељским старањем. Не бих да улазим у појединости колико је пута предузимана мера покушаја одузимања деце од родитеља. Инспектори имају свој став и видећемо након пуног извештаја како ћемо даље поступати", рекла је Чачија.

И Тужилаштво чека мишљење Центра за социјални рад

У Тужилаштву сазнајемо да по случају у коме је живот изгубио Драгутин Тодорчевић оно не може да поступа док не добије мишљење Центра за социјални рад.

Тек након тог извештаја Тужилаштво може по службеној дужности да изрекне одређене мере за три малолетна лица која су учестовала у инциденту, па и да утврди одговорност родитеља у том случају и да, уколико је то потребно, против њих покрене и кривични поступак.

Ко сноси санкције и какве оне могу бити?

Интересантно је да ни у једној од институција нисмо могли да добијемо одговор на питање какве санкције могу да сносе надлежни из Центра за социјални рад које је инспекција означила као главне кривце за инцидент у којем је Тодорчевић изгубио живот.

У Центру за социјални рад кажу да то није на њима да одлуче, а у Секретаријату нам је речено да се о санкцијама још размишља јер још нису причали са надлежнима у Центру.

Они нису хтели ни да спекулишу о томе које санкције ко може да сноси у овом случају.

Извор: Блиц
Фото: Роберт Гетел / РАС Србија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вуцко

17.12.2016 14:10

Лијепо васпитана дјеца у уредјеној дрзави Србији.

ОДГОВОРИТЕ