Ko je kriv što su djeca spalila beskućnika?

Nakon tragedije u Novom Sadu kada je u stravičnim mukama živ izgoreo beskućnik Dragutin Todorčević, a za čiju smrt je osumnjičen dvanaestogodišnji dečak, čitava Srbija postavlja jedno pitanje - ko je kriv? Iako su nadležni organi izdali zvanično saopštenje u kome se navodi da su utvrđeni propusti u radu novosadskog Centra za socijalni rad, i dalje nije jasno ko će zbog ovog zločina odgovarati.

Srbija 17.12.2016 | 08:49
Ko je kriv što su djeca spalila beskućnika?
Posle incidenta koji se dogodio iza jedne lokalne porodice u novosadskom Bulevaru Oslobođenja, izvršen je vanredni nadzor u Centru za socijalni rad gde su inspektori Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja utvrdili da je bilo propusta u radu te ustanove.

Inspektori su zaključili da su stručnjaci Centra za socijalni rad napravili propust u organizovanju zaštite jednog maloletnika kome nije obezbeđen adekvatan tretman i blagovremeno izdvajanje iz porodice.

Uvidom u dosije drugog vinovnika incidenta inspektori su utvrdili da su nadležni Centra za socijalni rad imali objektivnih teškoća u sprovođenju postupka njegovog izdvajanja iz porodice te da ono nije obavljeno. Kako saznaje ''Blic'', nadležni iz Centra za socijalni rad nisu mogli da stupe u kontakt sa roditeljima tog maloletnika jer su se stalno selili te nisu mogli da ih lociraju.

Treći vinovnik incidenta štićenik je Ustanove za decu i omladinu bez roditeljskog staranja u Sremskoj Kamenici (Dečije selo ''Dr Milorad Pavlović) gde su dežurni obavestili Centar za socijalni rad da maloletnik nije došao iz škole dana kada se desila nesreća te da je tokom noći bez dozvole bio van ustanove.

Nakon utvrđivanja tih činjenica, inspektori su zaključili da su nadležni u Dečijem selu postupili po proceduri.

Kako nam je rečeno u nadležnom Sekretarijatu, vanrednim nadzorom utvrđeno je i da Centar za socijalni rad nije posedovao ni protokol za postupanje u vanrednim situacijama poput ove, a to je toj instituciji Ministarstvo naložilo da uradi još 21. novembra tekuće godine.

Direktorka: Centar nije mogao da nadzire dečake 24 sata dnevno

Direktorica Centra za socijalni rad Dobrila Čačija kaže za ''Blic'' da su izveštaj inspekcije prihvatili kao nešto što je objektivna okolnost te da ne želi da komentariše kako će odgovorni u toj ustanovi biti procesuirani.

"Važno je istaći da Centar nije mogao da vrši nadzor nad tim dečacima 24 sata dnevno zato što su bili pod roditeljskim staranjem. Ne bih da ulazim u pojedinosti koliko je puta preduzimana mera pokušaja oduzimanja dece od roditelja. Inspektori imaju svoj stav i videćemo nakon punog izveštaja kako ćemo dalje postupati", rekla je Čačija.

I Tužilaštvo čeka mišljenje Centra za socijalni rad

U Tužilaštvu saznajemo da po slučaju u kome je život izgubio Dragutin Todorčević ono ne može da postupa dok ne dobije mišljenje Centra za socijalni rad.

Tek nakon tog izveštaja Tužilaštvo može po službenoj dužnosti da izrekne određene mere za tri maloletna lica koja su učestovala u incidentu, pa i da utvrdi odgovornost roditelja u tom slučaju i da, ukoliko je to potrebno, protiv njih pokrene i krivični postupak.

Ko snosi sankcije i kakve one mogu biti?

Interesantno je da ni u jednoj od institucija nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje kakve sankcije mogu da snose nadležni iz Centra za socijalni rad koje je inspekcija označila kao glavne krivce za incident u kojem je Todorčević izgubio život.

U Centru za socijalni rad kažu da to nije na njima da odluče, a u Sekretarijatu nam je rečeno da se o sankcijama još razmišlja jer još nisu pričali sa nadležnima u Centru.

Oni nisu hteli ni da spekulišu o tome koje sankcije ko može da snosi u ovom slučaju.

Izvor: Blic
Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vucko

17.12.2016 14:10

Lijepo vaspitana djeca u uredjenoj drzavi Srbiji.

ODGOVORITE