Мизерне цијене свиња у Лијевче пољу

Цијене товљених свиња у Лијевче пољу, у распону од 2,60 до 2,80 КМ по килограму доводе до затварања фарми, јер не могу да обезбиједе трошкове производње.

Република Српска 16.12.2016 | 22:43
Мизерне цијене свиња у Лијевче пољу
У Удружењу узгајивача свиња Републике Српске сматрају да је узрок неповољне позиције ове дјелатности прекомијеран увоз свињског меса. Мишо Маљчић, предсједник Удружења, сматра да је увоз кључни али не и једини фактор који је фармере довео у изразито тешку ситуацију.

"Осим увоза то су неоправдано високи државни намети на кланице скромних капацитета, односно прерађиваче, а и недовољни подстицаји из државног и републичког буџета", изјавио је Маљчић за „ЕуроБлиц“.

Он каже да 60.000.000 КМ за премије, о чему је недавно у Градишки говорио Стево Мирјанић, министар пољопривреде Српске, није довољно.

"Претходним буџетским пројекцијама Народна скупштина Републике Српске, утврђено је да ће сваке године за пољопривреду бити одвојено шест процената. Међутим, милиони о којима је говорио министар Мирјанић су три пута мањи од обећаног дијела. Осим тога, наши рачуни никада нису чисти јер су дуговања Владе Српске према фармерима константна", увјерава Маљчић.

За тов свиња се, из ових подстицаја, наводи он, годишње издаваја 450.000 КМ, а за вакцинацију против свињске куге 1.300.000 КМ.

"Намеће се закључаск да товимо свиње како би ветеринари имали шта вакцинисати под веома стимулативним условима. То је неодрживо и зато имамо све више празних фарми", каже Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња Српске.

Идентичне ставове изнијли су највећи узгајивачи свиња у Лијевче пољу.

Ново Милановић из Церовљана каже да су исплативе цијене товљеника само ако су изнад три КМ.

"Сада је килограм такозване живе мјере овде од 2,50 до 2,80 КМ, што је лоше. Ове цијене дуго се нису мијењале нити има наговјештаја да ће се то догодити, без обзира на зимски период када је традиционално већа потражња свињског меса", сматра Милановић. Он такође проблем види у увозу.

"На нас највише утиче европско тржиште. Наша производња не може парирати троговачким ударима из увоза. Кина је преузела велике количине меса из Европе, где ће неминовно доћи до повећања цијена а то би се могло на индиректан начин повољно одрзити на нас, као сламка спаса", наводе фармери.

Цијене

Товне свиње појефтиниле су просјечно за 0,70 КМ у односу на прошлу годину. До знатно појефтињења дошло је и у категорији прасади која сада коштају од 3,70 до 4,20 КМ по килограму.

Подстицаји

У Републици Српској подстицаји по товној свињи су од 12,50 до 14 КМ а у Федерацији БиХ 60 КМ по товљенику, наводе у Удружењу узгајивача свиња Српске.

(ЕуроБлиц)
(Фото: Милан Пилиповић / РАС Србија)

Коментари / 0

Оставите коментар