Mizerne cijene svinja u Lijevče polju

Cijene tovljenih svinja u Lijevče polju, u rasponu od 2,60 do 2,80 KM po kilogramu dovode do zatvaranja farmi, jer ne mogu da obezbijede troškove proizvodnje.

Republika Srpska 16.12.2016 | 22:43
Mizerne cijene svinja u Lijevče polju
U Udruženju uzgajivača svinja Republike Srpske smatraju da je uzrok nepovoljne pozicije ove djelatnosti prekomijeran uvoz svinjskog mesa. Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja, smatra da je uvoz ključni ali ne i jedini faktor koji je farmere doveo u izrazito tešku situaciju.

"Osim uvoza to su neopravdano visoki državni nameti na klanice skromnih kapaciteta, odnosno prerađivače, a i nedovoljni podsticaji iz državnog i republičkog budžeta", izjavio je Maljčić za „EuroBlic“.

On kaže da 60.000.000 KM za premije, o čemu je nedavno u Gradiški govorio Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede Srpske, nije dovoljno.

"Prethodnim budžetskim projekcijama Narodna skupština Republike Srpske, utvrđeno je da će svake godine za poljoprivredu biti odvojeno šest procenata. Međutim, milioni o kojima je govorio ministar Mirjanić su tri puta manji od obećanog dijela. Osim toga, naši računi nikada nisu čisti jer su dugovanja Vlade Srpske prema farmerima konstantna", uvjerava Maljčić.

Za tov svinja se, iz ovih podsticaja, navodi on, godišnje izdavaja 450.000 KM, a za vakcinaciju protiv svinjske kuge 1.300.000 KM.

"Nameće se zaključask da tovimo svinje kako bi veterinari imali šta vakcinisati pod veoma stimulativnim uslovima. To je neodrživo i zato imamo sve više praznih farmi", kaže Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Srpske.

Identične stavove iznijli su najveći uzgajivači svinja u Lijevče polju.

Novo Milanović iz Cerovljana kaže da su isplative cijene tovljenika samo ako su iznad tri KM.

"Sada je kilogram takozvane žive mjere ovde od 2,50 do 2,80 KM, što je loše. Ove cijene dugo se nisu mijenjale niti ima nagovještaja da će se to dogoditi, bez obzira na zimski period kada je tradicionalno veća potražnja svinjskog mesa", smatra Milanović. On takođe problem vidi u uvozu.

"Na nas najviše utiče evropsko tržište. Naša proizvodnja ne može parirati trogovačkim udarima iz uvoza. Kina je preuzela velike količine mesa iz Evrope, gde će neminovno doći do povećanja cijena a to bi se moglo na indirektan način povoljno odrziti na nas, kao slamka spasa", navode farmeri.

Cijene

Tovne svinje pojeftinile su prosječno za 0,70 KM u odnosu na prošlu godinu. Do znatno pojeftinjenja došlo je i u kategoriji prasadi koja sada koštaju od 3,70 do 4,20 KM po kilogramu.

Podsticaji

U Republici Srpskoj podsticaji po tovnoj svinji su od 12,50 do 14 KM a u Federaciji BiH 60 KM po tovljeniku, navode u Udruženju uzgajivača svinja Srpske.

(EuroBlic)
(Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija)

Komentari / 0

Ostavite komentar