ЕП - рукометашице: Холандија у финалу, Румунке пете!

Рукометашице Холандије савладале су Данску 26:22 и пласирале се у финале Европског првенства у Шведској. За злато против Норвешке или Француске. Гол и потрес мозга у задњој секунди! Румунке у драматичној завршници стигле до побједе 23:22 над Њемачком и петог мјеста на ЕП у Шведској. Кристина Замфир постигла одлучујући гол који ју је коштао повреде, као и голмана Клару Волтеринг.

Остали спортови 16.12.2016 | 21:10
ЕП - рукометашице: Холандија у финалу, Румунке пете!
Репрезентација Холандије први је финалиста ЕП у Шведској!

Изабранице Хеле Томпсен надиграле су Данску, чија игра се распала почетком другог полувремена, и потпуно заслужено стигле до тријумфа.

ХОЛАНДИЈА – ДАНСКА 26:22 (13:13)

Тријумфом у првом полуфиналу ЕП у Шведској, репрезентација Холандије стигла је до прве побједе над Данском још од 1977.  и свог првог финала на европским шампионатима.

Биће ово, међутим, њихово друго финале на великим такмичењима у само двије године, пошто су на Свјетском првенству 2015.  у борби за злато поражене од Норвешке.

Управо репризу овог меча могли бисмо гледати и у недјељу од 18 часова, с обзиром да у другом полуфиналу вечерас састају европске и свјетске шампионке, селекција Норвешке и Францускиње.

Холандија је у петак у потпуности надиграла Данску, спријечивши контранападе противника, а селектор Хеле Томпсон погодила је са тактиком константног увођења играча умјесто голмана па је њена екипа имала вишак који је претварала у поготке.

Данска се држала у егалу читаво прво полувријеме и поготком Стине Јоргенсен са седам метара стигле до изједначења 13:13, али након одмора њихова игра се распала.

Холанђанке су серијом 6:0 стигле до предности 19:13, а тек након 13 минута игре у наставку, Данкиње су стигле до поготка, и то поново са седам метара.

Дански контранапад није функционисао, а само на кратко су високо постављеном одбраном успјеле да зауставе Холанђанке.

Трачак наде у преокрет десетак минута прије краја вратила је Сандра Тофт са неколико везаних одбрана, међутим, и то је било кратког даха.

Холанђанке су задржале шест голова предности, све до финиша утакмице када је Данска са играчем више постигла два везана гола и смањила на коначних 26:22.

Еставана Полман била је најефикаснија са седам голова, Корнелија Горт постигла је један мање, а велики допринос дала је и голман Тес Вестер са 11 одбрана.

Полуфинале, ЕП:

Холандија - Данска 26:22 (13:13)

Француска - Норвешка (20.45)

У селекцији Данске шест голова постигла је Стине Јоргенсен, а Сандра Тофт уписала је 11 одбрана.

Гол и потрес мозга у задњој секунди! Румунке у драматичној завршници стигле до побједе 23:22 над Њемачком и петог мјеста на ЕП у Шведској. Кристина Замфир постигла одлучујући гол који ју је коштао повреде, као и голмана Клару Волтеринг.

Драматична завршница виђена је на мечу за пето мјесто између Њемачке и Румуније а на крају су славиле Румунке 23:22.

Утакмица које ипак није имала резултатски значај с обзиром да само полуфиналисти Европског првенства иду на свјетско, одлучена је у посљедњој секунди поготкомк Кристине Замфир, али је резултат био у другом плану након повреде румунске играчице и њемачког голмана Кларе Волтеринг.

Девет секунди прије краја Замфир је украла лопту Нијемицама и завршила контранапад шутом за побједу послије којег се сударила са противничким голманом, а онда ударила и главом у стативу.

Обје играчице остале су на земљи, а услиједила је права драма и паника у Скандинавиум Арени у Гетеборгу.

Играчице оба тима притрчале су и панично дозивале докторе, па их је чак и официјални спикер морао да смирује рекавши да помоћ стиже.

Након неколико минута неизвјесности устала је прво Кристина Замфир и зарадила аплауз публике у дворани, да би се нешто касније придигла и Клара Волтеринг.

Голман њемачке репрезентације је међутим горе прошла у овом дуелу, пошто је на носилима изнесена из хале, а према првим информацијама које је саопштио њемачки рукометни савез сумња се на потрес мозга.

Прво полувријеме протекло је у потпуно изједначеној игри о чему свједочи резултат 11:11, али и десет изједначења у првих 30 минута.

Репрезентација Румуније, која је на овом мечу била без своје најбоље играчице Кристине Неагу која је била поштеђена, као и Пауле Унгуреану, водила је са три гола предности почетком другог полувремена, али су Њемице у финишу биле ближе тријумфу.

Водиле су 21:10, потом и 22:21 и чак имале посљедњи напад послије тајма аута селектора Михалеа Биглера, али су изгубиле лопту и Замфир је то казнила поготком у посљедњој секунди.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар