EP - rukometašice: Holandija u finalu, Rumunke pete!

Rukometašice Holandije savladale su Dansku 26:22 i plasirale se u finale Evropskog prvenstva u Švedskoj. Za zlato protiv Norveške ili Francuske. Gol i potres mozga u zadnjoj sekundi! Rumunke u dramatičnoj završnici stigle do pobjede 23:22 nad Njemačkom i petog mjesta na EP u Švedskoj. Kristina Zamfir postigla odlučujući gol koji ju je koštao povrede, kao i golmana Klaru Voltering.

Ostali sportovi 16.12.2016 | 21:10
EP - rukometašice: Holandija u finalu, Rumunke pete!
Reprezentacija Holandije prvi je finalista EP u Švedskoj!

Izabranice Hele Tompsen nadigrale su Dansku, čija igra se raspala početkom drugog poluvremena, i potpuno zasluženo stigle do trijumfa.

HOLANDIJA – DANSKA 26:22 (13:13)

Trijumfom u prvom polufinalu EP u Švedskoj, reprezentacija Holandije stigla je do prve pobjede nad Danskom još od 1977.  i svog prvog finala na evropskim šampionatima.

Biće ovo, međutim, njihovo drugo finale na velikim takmičenjima u samo dvije godine, pošto su na Svjetskom prvenstvu 2015.  u borbi za zlato poražene od Norveške.

Upravo reprizu ovog meča mogli bismo gledati i u nedjelju od 18 časova, s obzirom da u drugom polufinalu večeras sastaju evropske i svjetske šampionke, selekcija Norveške i Francuskinje.

Holandija je u petak u potpunosti nadigrala Dansku, spriječivši kontranapade protivnika, a selektor Hele Tompson pogodila je sa taktikom konstantnog uvođenja igrača umjesto golmana pa je njena ekipa imala višak koji je pretvarala u pogotke.

Danska se držala u egalu čitavo prvo poluvrijeme i pogotkom Stine Jorgensen sa sedam metara stigle do izjednačenja 13:13, ali nakon odmora njihova igra se raspala.

Holanđanke su serijom 6:0 stigle do prednosti 19:13, a tek nakon 13 minuta igre u nastavku, Dankinje su stigle do pogotka, i to ponovo sa sedam metara.

Danski kontranapad nije funkcionisao, a samo na kratko su visoko postavljenom odbranom uspjele da zaustave Holanđanke.

Tračak nade u preokret desetak minuta prije kraja vratila je Sandra Toft sa nekoliko vezanih odbrana, međutim, i to je bilo kratkog daha.

Holanđanke su zadržale šest golova prednosti, sve do finiša utakmice kada je Danska sa igračem više postigla dva vezana gola i smanjila na konačnih 26:22.

Estavana Polman bila je najefikasnija sa sedam golova, Kornelija Gort postigla je jedan manje, a veliki doprinos dala je i golman Tes Vester sa 11 odbrana.

Polufinale, EP:

Holandija - Danska 26:22 (13:13)

Francuska - Norveška (20.45)

U selekciji Danske šest golova postigla je Stine Jorgensen, a Sandra Toft upisala je 11 odbrana.

Gol i potres mozga u zadnjoj sekundi! Rumunke u dramatičnoj završnici stigle do pobjede 23:22 nad Njemačkom i petog mjesta na EP u Švedskoj. Kristina Zamfir postigla odlučujući gol koji ju je koštao povrede, kao i golmana Klaru Voltering.

Dramatična završnica viđena je na meču za peto mjesto između Njemačke i Rumunije a na kraju su slavile Rumunke 23:22.

Utakmica koje ipak nije imala rezultatski značaj s obzirom da samo polufinalisti Evropskog prvenstva idu na svjetsko, odlučena je u posljednjoj sekundi pogotkomk Kristine Zamfir, ali je rezultat bio u drugom planu nakon povrede rumunske igračice i njemačkog golmana Klare Voltering.

Devet sekundi prije kraja Zamfir je ukrala loptu Nijemicama i završila kontranapad šutom za pobjedu poslije kojeg se sudarila sa protivničkim golmanom, a onda udarila i glavom u stativu.

Obje igračice ostale su na zemlji, a uslijedila je prava drama i panika u Skandinavium Areni u Geteborgu.

Igračice oba tima pritrčale su i panično dozivale doktore, pa ih je čak i oficijalni spiker morao da smiruje rekavši da pomoć stiže.

Nakon nekoliko minuta neizvjesnosti ustala je prvo Kristina Zamfir i zaradila aplauz publike u dvorani, da bi se nešto kasnije pridigla i Klara Voltering.

Golman njemačke reprezentacije je međutim gore prošla u ovom duelu, pošto je na nosilima iznesena iz hale, a prema prvim informacijama koje je saopštio njemački rukometni savez sumnja se na potres mozga.

Prvo poluvrijeme proteklo je u potpuno izjednačenoj igri o čemu svjedoči rezultat 11:11, ali i deset izjednačenja u prvih 30 minuta.

Reprezentacija Rumunije, koja je na ovom meču bila bez svoje najbolje igračice Kristine Neagu koja je bila pošteđena, kao i Paule Ungureanu, vodila je sa tri gola prednosti početkom drugog poluvremena, ali su Njemice u finišu bile bliže trijumfu.

Vodile su 21:10, potom i 22:21 i čak imale posljednji napad poslije tajma auta selektora Mihalea Biglera, ali su izgubile loptu i Zamfir je to kaznila pogotkom u posljednjoj sekundi.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar