Шта откривају мапе ЦИА у вези са СФРЈ?

Америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА) скинула је ознаку тајности и објавила велики број мапа из периода од четрдесетих година прошлог вијека до данас, које откривају како су САД надзирале и гледале свијет током протеклих деценија, укључујући и бившу СФРЈ.

Регион 16.12.2016 | 19:30
Шта откривају мапе ЦИА у вези са СФРЈ?
Током 40-тих, како се наводи, нагласак је на Њемачкој и Пацифику, односно Јапану. Након Другог свјетског рата, пажња је преусмјерена према Совјетском Савезу, Вијетнаму и Блиском истоку, а 90-тих и 80-тих година прошлог вијека ЦИА је помно пратила Југославију и њене тадашње републике.

Хрватски Експрес наводи да би се могло рећи да су ове мапе имале важну улогу у обликовању политике и историје 20. вијека. Иначе, цијела галерија објављених мапа може да се види на ЦИА-ином профилу на Флицкру. Објављивањем ових мапа, ЦИА је обиљежила 75 година картографског одјељења.

Током посљедњих неколико година, ЦИА и друге обавјештајне агенције ослањају се више на дигиталне мапе и сателитске снимке, него претходних деценија када су географи и картографи били кључни за планирање и извођење операција широм свијета.

“Како су ове мапе за војнике значиле ‘живот или смрт’, њихова апсолутна прецизност је представљала императиве”, наводи Експрес.














(Независне новине/Еxпресс.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар