Šta otkrivaju mape CIA u vezi sa SFRJ?

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog vijeka do danas, koje otkrivaju kako su SAD nadzirale i gledale svijet tokom proteklih decenija, uključujući i bivšu SFRJ.

Region 16.12.2016 | 19:30
Šta otkrivaju mape CIA u vezi sa SFRJ?
Tokom 40-tih, kako se navodi, naglasak je na Njemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Nakon Drugog svjetskog rata, pažnja je preusmjerena prema Sovjetskom Savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku, a 90-tih i 80-tih godina prošlog vijeka CIA je pomno pratila Jugoslaviju i njene tadašnje republike.

Hrvatski Ekspres navodi da bi se moglo reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i istorije 20. vijeka. Inače, cijela galerija objavljenih mapa može da se vidi na CIA-inom profilu na Flickru. Objavljivanjem ovih mapa, CIA je obilježila 75 godina kartografskog odjeljenja.

Tokom posljednjih nekoliko godina, CIA i druge obavještajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih decenija kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom svijeta.

“Kako su ove mape za vojnike značile ‘život ili smrt’, njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperative”, navodi Ekspres.














(Nezavisne novine/Express.hr)

Komentari / 0

Ostavite komentar