Направите бољу верзију себе

ЦроссФит је спорт за апсолутно све категорије људи. Постепено увођење у тренинг, какво се подразумева у већини ЦроссФит боџова у свету, дозвољава свима да тренирају и нађу интензитет и покрете које могу да изведу правилнои.

Здравље 16.12.2016 | 15:04
Направите бољу верзију себе
Према дефиницији ЦроссФит је извођење константно варираних функционалних покрета под високим интензитетом. Једноставније речено, изводе се покрети преузети из гимнастике (згибови, пропадања, чучњеви и остале вежбе са својом тежином), тренинг са оптерећењем (wеигхтлифтинг и поwерлифтинг вежбе као и коришћење гирја, медицинки и осталих тегова), кардио вежбе (трчање, пливање, веслање, вијача итд) у одређеним обрасцима који стално варирају и тако изазивају изузетан напредак када су у питању физичке перформансе.

Развијањем снаге, експлозивности, флексибилности, издржљивости, прецизности и координације, свако прави далеко бољу верзију себе и ужива у свим предностима физичке супериорности - овако програм вежбања објашњава Вук Вукашиновић, ЦроссФит Левел 2 тренер из ЦроссФит Првог тима на Дорћолу.

Он каже да су добробити овог тренинга бројне, и за тело и за психу:

- Пре свега свако примећује да лакше обавља свакодневне активности. После неког времена, приметићете и промену у телесној композицији. Масне наслаге се редукују, а мускулатура јача. Баш зато што је функционални тренинг једнак извођењу покрета који се користе при свакодневним активностима, тело добија "атлетску грађу" која је доста природнија од оне која се добија тренирањем изолованих мишићних група, са јаким акцентом на рукама и грудима које често можемо да видимо у теретанама.

ТРЕНИНГ ЗА СВЕ

Најважније је знати да високо интензиван тренинг и тренинг са оптерећењем у телу подстичу јак хормонски одговор, па су расположење, кардиоваскуларно и општо здравље, као и менталне перформансе на високом нивоу.


- Здравим и лепим људима је и много лакше да буду срећни. Учините нешто за себе, дођите на тренинг - каже наш саговорник.

ЦроссФит је спорт за апсолутно све категорије људи. Постепено увођење у тренинг, какво се подразумева у већини ЦроссФит боџова у свету, дозвољава свима да тренирају и нађу интензитет и покрете које могу да изведу правилно. Не постоје никаква ограничења што се тиче година, пола, или нивоа спремности. ЦроссФит је, такође, прилагођен и људима са посебним потребама, наравно уз посебну пажњу. Мит је, дакле, да је ЦроссФит само за спремне и да је неопходно да имате завидан ниво кондиције пре доласка у боџ.

- Иако се углавном ради у групи, свако од тренера добија упутства у вези оптерећења и интензитета које ће применити - каже Вук Вукашиновић.

Тренинг траје сат времена. Подразумева опште и специфично загревање (размрдавање и подизање температуре тела, као и специфично припремање за покрете који ће се изводити у главном делу тренинга), неколико серија вежби снаге са оптерећењем или олимпијског дизања, затим "тренинг дана" (Wоркоут Оф Тхе Даy) и на крају део који је резервисан за враћање тела у нормалу и опоравак.

- "Тренинг дана" може да траје од само неколико минута, па до пола сата, а некад и дуже. Неки тренинзи укључују и вежбање вештина, пре свега сложенијих гимнастичких покрета - објашњава наш саговорник.

ЗАШТО БАШ ЦРОССФИТ?

Веома важан аспект ЦроссФита је друштво. У групи се лакше тренира, брже се учи, напори се лакше издржавају. Улога тренера је велика, каже Вук, његов посао је да тренинг буде добро организован, да се сви покрети правилно и безбедно изводе.

- Друштво са тренинга је увек здраво, младо и насмејано без обзира на године, националност, занимања и било које друге поделе које друштво намеће. Када сте део једног таквог, са здравим циљем окупљеног друштва, то је привилегија. Овај тренинг прави је пут да практично видите шта значи изрека "у здравом телу здрав дух" - закључује наш саговорник.

СПУШТА ШЕЋЕР И ПРИТИСАК

Када су у питању људи са хроничним болестима, каже Вук Вукашиновић, ниво активности и интензитета одређују се у сарадњи са лекаром.

- Имали смо велики број случајева да су висок притисак, висок ниво

шећера у крви и слични проблеми модерног друштва нестали услед овог тренинга комбинованог са здравом храном.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар