Туцовићеви посмртни остаци сахрањени у Алеји великана

Посмртни остаци Димитрија Туцовића сахрањени су данас уз државне и војне почасти у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

Србија 15.12.2016 | 23:00
Туцовићеви посмртни остаци сахрањени у Алеји великана
Земни остаци Димитрија Туцовића, који су донедавно почивали на тргу Славија у Београду, спуштени су у гробницу уз пјесму "Тамо далеко" у присуству високих државних и војних делегација, а припадници Војске Србије испалили су почасни плотун.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин рекао је да је Димитрије Туцовић мјесто у Алеји великана заслужио и животом и јуначком смрћу.

Вулин је истакао да ни 102 године колико је прошло од погибије Димитрија Туцовића у Колубарској бици 1914. године Србија није престала да сања о томе да буде јединствена и сигурна, "да помири своје синове и мртве и живе, и да престане да се нада да ће сабрати и сакупити сваку заборављену кост, свако име, да ће се сетити оног кога је историја заборавила".

"Уморна је Србија од раздора, лутања, покушаја да се свиди по сваку цену онима који не желе да јој се свиде, од преписивања туђих закона, од прихватања туђег живота, уморна је од великих савезника, који су уз њу само када њена младост треба да нахрани топове и очисти минска поља, а када дођу времена мира, онда од ње окрену главу и велики стану да се договарају да деле воду, ваздух", поручио је Вулин.

Он је оцијенио да је Србија уморна од "далеких светских олуја, које нити разуме, нити може да прихвати као своје, од тога да стално окајава туђе грехове и да се стално извињава за туђу неправду, уморна је од тога да остане нешто друго, уморна од жеље да се свиди онима којима се никако не допада".

Градски менаџер Београда Горан Весић истакао је да је, на данашњи дан, прије 102 године, великом побједом српске војске завршена Колубарска битка и да је у тој великој победи, живот дао поручник Димитрије Туцовић - који је, иако противник рата, сматрао да је његова обавеза да брани своју отаџбину.

"Прошле су 102 годне док Димитрије Туцовић није сахрањен у Алеји великана, међу највећим српским великанима, тамо где му је место. Те 102 године и та лутања Димитрија Туцовића, односно наша лутања, најбоље показују у каквом је стању било наше друштво и наша држава ", рекао је Весић.

Он је истакао да су посмртни остаци Димитрија Туцовића сада сахрањени међу највећим српским великанима гдје му је и мјесто: поред Петра Кочића, Сердара Јанка Вукотића, поред ђенерала Милоша Васића, побједника са Кајмакчалана.

Димитрије Туцовић био је истакнути вођа и теоретичар социјалистичког покрета у Србији, оснивач Српске социјалдемократске партије.

Рођен је у селу Гостиље, златиборски рејон, 13. маја 1881. године, а погинуо је 20. новембра 1914. године као командир Моравске дивизије у борби против аустроугарске војске у Колубарској бици у Првом свјетском рату, на западном дијелу Враче Брда, у предјелу села Ћелије на десној обали реке Колубаре у околини Лајковца.

Његови земни остаци су неколико пута премијештани, а посљедњи пут 1949. године када су сахрањени на Славији у центру Београда.

У новембру ове године одлучено је да посмртни остаци Димитрија Туцовића буду измјештени са Славије и сахрањени на Новом гробљу у Београду.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар