Tucovićevi posmrtni ostaci sahranjeni u Aleji velikana

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sahranjeni su danas uz državne i vojne počasti u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Srbija 15.12.2016 | 23:00
Tucovićevi posmrtni ostaci sahranjeni u Aleji velikana
Zemni ostaci Dimitrija Tucovića, koji su donedavno počivali na trgu Slavija u Beogradu, spušteni su u grobnicu uz pjesmu "Tamo daleko" u prisustvu visokih državnih i vojnih delegacija, a pripadnici Vojske Srbije ispalili su počasni plotun.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Dimitrije Tucović mjesto u Aleji velikana zaslužio i životom i junačkom smrću.

Vulin je istakao da ni 102 godine koliko je prošlo od pogibije Dimitrija Tucovića u Kolubarskoj bici 1914. godine Srbija nije prestala da sanja o tome da bude jedinstvena i sigurna, "da pomiri svoje sinove i mrtve i žive, i da prestane da se nada da će sabrati i sakupiti svaku zaboravljenu kost, svako ime, da će se setiti onog koga je istorija zaboravila".

"Umorna je Srbija od razdora, lutanja, pokušaja da se svidi po svaku cenu onima koji ne žele da joj se svide, od prepisivanja tuđih zakona, od prihvatanja tuđeg života, umorna je od velikih saveznika, koji su uz nju samo kada njena mladost treba da nahrani topove i očisti minska polja, a kada dođu vremena mira, onda od nje okrenu glavu i veliki stanu da se dogovaraju da dele vodu, vazduh", poručio je Vulin.

On je ocijenio da je Srbija umorna od "dalekih svetskih oluja, koje niti razume, niti može da prihvati kao svoje, od toga da stalno okajava tuđe grehove i da se stalno izvinjava za tuđu nepravdu, umorna je od toga da ostane nešto drugo, umorna od želje da se svidi onima kojima se nikako ne dopada".

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić istakao je da je, na današnji dan, prije 102 godine, velikom pobjedom srpske vojske završena Kolubarska bitka i da je u toj velikoj pobedi, život dao poručnik Dimitrije Tucović - koji je, iako protivnik rata, smatrao da je njegova obaveza da brani svoju otadžbinu.

"Prošle su 102 godne dok Dimitrije Tucović nije sahranjen u Aleji velikana, među najvećim srpskim velikanima, tamo gde mu je mesto. Te 102 godine i ta lutanja Dimitrija Tucovića, odnosno naša lutanja, najbolje pokazuju u kakvom je stanju bilo naše društvo i naša država ", rekao je Vesić.

On je istakao da su posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sada sahranjeni među najvećim srpskim velikanima gdje mu je i mjesto: pored Petra Kočića, Serdara Janka Vukotića, pored đenerala Miloša Vasića, pobjednika sa Kajmakčalana.

Dimitrije Tucović bio je istaknuti vođa i teoretičar socijalističkog pokreta u Srbiji, osnivač Srpske socijaldemokratske partije.

Rođen je u selu Gostilje, zlatiborski rejon, 13. maja 1881. godine, a poginuo je 20. novembra 1914. godine kao komandir Moravske divizije u borbi protiv austrougarske vojske u Kolubarskoj bici u Prvom svjetskom ratu, na zapadnom dijelu Vrače Brda, u predjelu sela Ćelije na desnoj obali reke Kolubare u okolini Lajkovca.

NJegovi zemni ostaci su nekoliko puta premiještani, a posljednji put 1949. godine kada su sahranjeni na Slaviji u centru Beograda.

U novembru ove godine odlučeno je da posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića budu izmješteni sa Slavije i sahranjeni na Novom groblju u Beogradu.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar