Шта помаже у ублажавању болова

Када осећамо бол, понекад постоји дилема да ли одабрати топле или хладне облоге, а многи од нас су неретко погрешили у избору и погоршали ситуацију. Међутим, постоје упутства која ће спречити грешке у будућности.

Здравље 15.12.2016 | 12:36
Шта помаже у ублажавању болова
Топлота је боља када је реч о дуготрајним и хроничним боловима, обично они који трају више од шест недеља. Артритис доводи до трошења и оштећења хрскавице у зглобовима, а у овим случајевима се препоручују топле облоге јер топлота опушта зглобове и мишиће.

Лед је ефикасан код бола изазваног свежим повредама и смањује упале. Када особа има главобољу, бол се јавља у нервима и крвним жилама у мозгу, а олакшање доноси примена хладних облога, било да се ради о леду или хладним пешкирима.

Људи често праве грешку и користе хладне облоге како би смањили бол који изазива укоченост врата. Исправно је користити топлоту за опуштање мишића.

Уколико истегнете мишић или повредите тетиве, потребно је да нанесете хладне облоге како бисте ублажили упалу и бол. Међутим, када прође упала, мишићи могу бити крути, тако да за њихово опуштање треба користити топле облоге.

Слично је и при истегнућу или кидању лигамената у зглобовима. Прво се користе хладне, а потом топле облоге.

Тендинитис је стање упале ткива која повезују мишиће и кости. Себи можете помоћи наношењем леда.

Тендиноза је стање хроничног тендинитиса у којем су тетиве оштећене на ћелијском нивоу. Као што је случај са осталим хроничним стањима, овде помаже примена топлоте.

Б 92
фото:интерет

Коментари / 0

Оставите коментар