Катарина Вит: Посебне емоције ме вежу за Сарајево...!

Катарина Вит (51), некадашња сјајна клизачица из Источне Њемачке, а потом и уједињене земље, поново је дошла у Сарајево, град за који је, како и сама каже, вежу посебне емоције.

Остали спортови 15.12.2016 | 18:45
Катарина Вит: Посебне емоције ме вежу за Сарајево...!
Она је на Зимским олимпијским играма 1984. године дошла до свог првог олимпијског злата, али истиче да је за Сарајево не веже само тај велики спортски успјех, него и људи у њему који су је сјајно дочекали када је год у њега долазила.

Овога пута Вит је у бх. престоницу дошла на позив Амбасаде Њемачке у БиХ како би помогла у реализацији пројекта "2017. - инвалидни спорт у фокусу", који за циљ има помоћ дјеци са посебним потребама и инвалидитетом која се баве спортом.

"Захвална сам њемачкој амбасади на позиву да им помогнем у овом пројекту. Драго ми је да сам дио пројекта и да ћу бити укључена у ангажман који се планира за идућу годину", рекла је Вит, а затим се присјетила 1984. године:

"Посебно ме радује што сам у овим историјским просторијама, јер управо мени као спортисти је сјећање на Зимске олимпијске игре 1984. у Сарајеву нешто посебно. Двоструки сам олимпијски шампион, али прва медаља у Сарајеву за мене је од посебног значаја. Као спортиста овдје сам примљена са невјероватним гостопримством, Олимпијске игре су биле јако добро организоване и морам рећи да сам са посебним емоцијама поново овдје".

Вит је нагласила да воли спорт и музику зато што вам у том случају није потребан превод, јер спорт и музика уједињују људе без икаквих ријечи.

"Из тог разлога сам 2005. године основала своју Фондацију Катарина Вит под мотом 'Заједно можемо више'. То значи да када заједно радимо и удружимо се имамо много више снаге. Управо на позив Кристијане Хохман, амбасадорице Њемачке, јуче сам имала прилику да се састанем са некима од драгих партнера из БиХ, а затим и са дјецом са посебним потребама, са њиховим тренерима, професорима, учитељима. Видјела сам ангажман који ту већ постоји, али моја фондација жели да подстиче бављење спортом дјеце са посебним потребама и инвалидитетом. Тако им дајете могућност да они покажу да могу нешто, да могу показати своје знање, способности, али им и дајете могућност да се они интегришу у друштво. Тиме им расте самопоуздање и њихова вриједност у друштву постаје већа", рекла је Вит.

Прослављена њемачка клизачица током данашњег дана састаће се са представницима Параолимпијског комитета БиХ, Специјалне олимпијаде БиХ, Олимпијског комитета БиХ, разних удружења, савеза и клубова који се баве проблематиком дјеце са посебним потребама и инвалидитетом. Циљ тих састанака је да се заједничке дође до конкретних пројеката који би током 2017. године уз помоћ Амбасаде Њемачке у БиХ, али и других институција у земљи, били реализовани. Вит је изразила наду да у пројекте буде укључено што више људи и да ће се пажња многих у БиХ тиме усмјерити ка дјеци са посебни потребама и инвалидитетом.

Амбасадорка Хохман је истакла да је њемачка амбасада и раније помагала разне пројекте који су били усмјерени на помоћ дјеци са посебним потребама и инвалидитетом. Додала је да је свима познато да се особе са инвалидитетом и посебном потребама у БиХ сусрећу са великим проблемима и да због тога Савезна Република Њемачка жели дати допринос у побољшању услова за такве особе у БиХ, а према њеним ријечима битна тачка је помоћ спортским пројектима.

"Спорт може заиста пружити значајан допринос, прије свега како се не би допустило да се инвалидност погорша, а и да се спријечи изолација дотичних особа. Зато је наша амбасада у прошлости подржавала пројекте подршке особама са посебним потребама и инвалидитетом. Стога је Амбасада Њемачке одлучила да 2017. година буде посвећена спорту за особе са посебним потребама и инвалидитетом и зато нам је посебна част што имамо двоструког олимпијског шампиона Катаринеу Вит, која ће бити покровитељ овог нашег пројекта", закључила је Хохман.

Вит је у својој блиставој каријери клизачице осим олимпијског злата у Сарајеву исти успјех поновила четири године касније у Калгарију. Чак четири пута је била свјетски шампион, а два пута сребрна на свјетским првенствима. На европској сцени била је неприкосновена освојивши у периоду од 1983. до 1988. године чак шест узастопних титула шампиона "Старог континента". Сви ови резултати сврстали су је међу најбоље клизачице свих времена.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар